Jaanuaris 2015 otsustas ENPA võtta Venemaa delegatsioonilt hääleõiguse ja õiguse osaleda vaatlejatena valimistel ning Euroopa Nõukogu juhtorganite töös.

Eesti delegatsiooni juht Hannes Hanso tõdes, et ENPA lähenemine Venemaaga seonduvale probleemide rägastikule peab olema tugevalt väärtuste põhine ka tulevikus. „Dialoogiks peab uks avatuks jääma, kuid tavapärase käitumise jätkamine oleks ääretult lühinägelik,“ sõnas Hanso.

Ukraina raportöör Mailis Reps rõhutas, et olukord Ida-Ukrainas on halvenenud ja viimastel nädalatel on sõjategevus uuesti eskaleerumas.

Eesti delegatsiooni liige Andres Herkel lisas, et kutse parlamentaarsele dialoogile, mida paljud saadikud rõhutasid, on küll õige, kuid dialoog eeldab kahte poolt ning eeldab ka Venemaa poolt toimivat demokraatiat. „Venemaa puhul algas dialoogipuudus tegelikult sellest, et Venemaa delegatsioon ENPA-s oli juba aastaid enne Ukraina sündmusi sisuliselt ühe arvamuse delegatsioon. Mõne aasta eest kompenseerimise seda sellega, et kutsusime komitee koosolekule parlamendivälise opositsiooni esindajana Boris Nemtsovi, kes on nüüdseks tapetud. Sellises olukorras on mõistlikule dialoogile keeruline loota ja õigem on jääda juba kinnitatud sanktsioonide juurde,“ rääkis Herkel.

Lisaks kutsus ENPA Venemaa võime üles täitma Minski kokkuleppeid, vabastama naislendur Nadežda Savtšenkot ning andma ta üle Ukraina võimudele. Istungil vastuvõetud resolutsioonis rõhutati, et tuleb lõpetada nende kodanikeühenduste liikmete ja ajakirjanike tagakiusamine Venemaal, kes on julgenud kriitiliselt kajastada Venemaa tegevust Ukrainas.

Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee suvisel osaistungil arutati muudest teemadest veel inimõiguste olukorda Aserbaidžaanis ja Ungaris ning teadmata kadunud isikute olukorda Ukrainas. Päevakajalise arutelu all toimus debatt, kuidas Euroopa saaks ühtselt reageerida migratsiooni väljakutsetele.

Eesti delegatsiooni kuulusid Hannes Hanso, Mailis Reps ja Andres Herkel. Riigikogu ENPA delegatsioon esindab Eesti riiki ja kaitseb Eesti huve Euroopa Nõukogus.