Päevakorra kohaselt arutatakse neljapäeval Gruusia, Ukraina, Albaania, Montenegro ja Moldova probleemide üle ning käsitletakse Gruusia ja Venemaa sõjalise konflikti järgset olukorda.

Arutuse all on Makedoonia raport ning monitooringujärgne dialoog Monacos ja Bulgaarias. Reedel teeb külmutatud konfliktide teemal ettekande endine nn Naiste Koalitsiooni (Women’s Coalition) liider ja Põhja-Iirimaa rahuprotsessi vanemläbirääkija Jane Morrice. Abhaasia ja Lõuna-Osseetia paneelis räägivad Vladimir Socor (Jamestown Foundation) ja Svante Cornell (Central Asia-Caucasus Institute), Transnistria paneelis James Sherr (Defence Academy of the United Kingdom). Vaadeldakse ka olukorda Mägi-Karabahhias.

Andres Herkeli sõnul käsitletakse monitooringukomitees tundlikke teemasid ning seda tehakse väga üksikasjalikult. „Kui kunagi läbis Eesti monitooringuprotseduuri paari aastaga, siis nüüd on mõni riik monitooringu all enam kui 15 aastat. Kõik see on üsna emotsionaalne ja sellepärast võibki just selles komitees toimuvat kõige pingelisemaks pidada. Samas on liikmesriikide kodanikel õigus oodata, et nende valitsused järgivad neid kõrgeid standardeid, mis Euroopa Nõukogu liikmelisusega kaasnevad,“ ütles Herkel enne istungit.

Külmutatud konfliktide teema juures tõi Herkel esile, et see on süsteemne probleem, mida Assamblee aga harva käsitleb. Viimane selline kuulamine oli 2007. aastal, seega enne 2008. aasta Vene-Gruusia sõda. Külmutatud konfliktidega seotud poliitilised küsimused kerkivad esile iga kord, kui kõne all on vastavate maade raportid, kuid reeglina jääb nende käsitlemiseks vähe aega. Monitooringukomitee esimees avaldas lootust, et seekord tegeldakse teemaga põhjalikumalt.