Maakonna haldusterritoriaalset korraldust arutasid neljapäeval Harju maavanem Orm Valtson, siseministeeriumi esindajad ja haldusterritoriaalse reformi eksperdid.

Kavas on, et Padise jätkaks eraldi omavalitsusüksusena. Praegusest Vasalemma vallast ühineks Padisega Rummu. Kaalumisel on Läänemaal asuva Nõva valla ühinemine Padisega, mille peab selgitama rahvaküsitlus Nõva vallas. Lisaks kaaluti praegu Paldiskile kuuluvate Pakri saarte ühendamist Padisega, rääkis siseministeeriumi pressiesindaja.

Paldiski jääks eraldi omavalitsusüksuseks, millega võivad liituda piirkonnad linna vahetust tagamaast. Linna uued piirid määrab rahvaküsitlus.

Üheks omavalitsusüksuseks liituksid Keila linn, Keila vald ja Vasalemma vald. Rahvaküsitlus peab selgitama, kas uue omavalitsusüksusega ühinevad mõned piirkonnad Harku ja Saue vallast.

Omavahel liituksid Saue linn, Saue vald ja Kernu. Saue linna ja valla ühinemise osas jäi Harju maavanem seisukohale, et linn ja vald peaksid jääma eraldi. Rahvaküsitlus peaks selgitama, kas mõned piirkonnad Saue vallast ühinevad naabervalla Harku ja Keilaga.

Rahvaküsitlus tuleks läbi viia ka Laagri alevikus, selgitamaks jätkamist Tallinna linna või Saue valla koosseisus.

Harku jätkaks eraldi omavalitsusüksusena. Võimalik on Lohusalu, Laulasmaa, Keila-Joa ja osa Saue valla Hüüru piirkonna ühendamine Harku vallaga, selle selgitab rahvaküsitlus.

Saku vald jätkaks eraldi üksusena, võimalik on vallast ühe küla liitumine Raplamaa Kohila vallaga.

Kiili vallas toimub rahvaküsitlus, kas nad soovivad ühineda Saku või Rae vallaga. Raasiku jääks eraldi üksuseks, millega võivad liituda mõned külad Jõelähtme ja Anija vallast.

Kava kohaselt liituksid Anija ja Kehra vald, kuid uue omavalitsusüksuse uued piirid selgitab rahvaküsitlus. Aegviidu vajab eraldi ekspertiisi selgitamaks, kas ta suudab jätkata eraldi omavalitsusüksusena.

Siseministeerium teatas, et kui vastus on negatiivne, on võimalik Aegviidu ühinemine Anija-Kehra vallaga. Kui vastus on positiivne, võivad Aegviidu ja Lääne-Virumaal asuvast Lehtse vallast Jäneda piirkond moodustada eraldi omavalitsusüksuse.

Eraldi jätkaks Kuusalu vald, millega võivad liituda mõned piirkonnad Jõelähtme ja Loksa vallast.

Loksa linn ja Loksa vald moodustaksid ühe omavalitsusüksuse, rahvaküsitlust vajavad mõned külad, otsustamaks võimalikku liitumist Kuusalu vallaga. Juhul kui suurem osa Loksa valla külasid eelistaksid kuulumist Kuusalu valda, on võimalik Loksa ja Kuusalu ühendamine.

Kose ja Kõue liituksid üheks omavalitsusüksuseks. Omaette jääksid Jõelähtme, Maardu ja Viimsi. Nendevaheliste piiride korrigeerimiseks tuleks luua valdadevaheline komisjon.

Maavanem ning siseministeeriumi esindajad leppisid kokku, et koostavad ühiselt seletuskirja, mis põhjendab muudatuste vajalikkust Harju maakonnas.

Siseminister Tarmo Loodus läheb Harjumaale 28. veebruaril ning kohtub Rae vallavalitsuses Jüris Harjumaa omavalitsuste liidu büroo esindajatega ja Kiili vallakeskuses kohalike elanikega.