Seni kasutatud nõukogude koostamise viis on halvim võimalikest, sest puuduvad mõistlikud kriteeriumid, teatas Vabaerakond.

Mitmeid firmasid asutanud ja juhtinud Meri on veendunud, et riigi osalusega ettevõtteid aitaks tõhusamalt ja ausamalt juhtida puhta mainega kohalike ja ka rahvusvaheliste asjatundjate eelistamine parteilastele ning riigiettevõtteid juhtivate valdkondlike haldusfirmade loomine.

„Tallinna Sadamas juhtunu on märk sellest, et riigiettevõtete juhtimise mudel on mäda, sest erakonnad klammerduvad neisse justkui puugid. Selle läbipaistmatuse ja skeemitamise vastu on parim ravim majandusekspert Erki Raasukese poolt ammu välja pakutud plaan nõukogud depolitiseerida. Mõistlik on luua valdkondlikud valitsemisfirmad, mis suudavad juhtida mitut ettevõtet korraga. See võimaldaks tõhustada majandustegevust, parandada strateegilist planeerimist ning järelevalvet, millega riik lõpuni hakkama ei saa,“ lausus Enn Meri.

Meri sõnul on mõistetamatu, miks on nõukogude depolitiseerimise ettepanek pika aja vältel kalevi alla jäetud. Nüüd minister Kristen Michali poolt välja käidud nõukogude reformimise plaan on ilmselt seotud sooviga päästa ennast ja erakonda, sest minister oli uurimisest informeeritud.

„Reformierakonna soovi siiruses riigiettevõtete juhtimist tõsiselt muuta võib kahelda, sest nad on olnud pikka aega väga maiad Tallinna Sadama peale ja eks ikka seal liikuva suure raha pärast,“ ütles ta.

„Sellest, et ühe erakonna esindajad on nõukogu kümme aastat oma kontrolli all hoidnud ja praegu vahi all olev Allan Kiil on pikaajaline Reformierakonna liige ei saa üle ega ümber. Eriti korruptsiooniohtlik on panna nõukogudesse inimesi, kelle igapäevatöö peamine ülesanne erakonnas on hankida raha. Selline süsteem avab manipuleerimiseks tuhat ja üks võimalust. Reformierakonnale omase suhtumisega võidakse ka uuenenud süsteem kiiresti allutada või muudatusi hoopis vaikselt takistada,“ lisas ta.

„Antud teema puhul ei ole tegemist mitte lihtsalt mõne ettevõtte siseeluga. Peame mõistma, et riigi osalusega firmad on rahvuslik aare, nende juhtimise läbipaistvus on otseselt seotud meie demokraatia ja poliitiliste otsuste puhtusega. Kui hinnata ühiskonna juhtimist riigiettevõtete nõukogude näitel, siis paistame kolmanda maailma riigina, keda ei saa usaldada ei välispartnerid ega Eesti kodanikud,“ lõpetas Meri.