Aasta viimasel päeval algav rahva ja eluruumide loendus võimaldab hinnata, milline on olnud riigist väljaränne viimase aastakümne jooksul, rääkis professor Ene-Margit Tiit täna rahvastikuregistri seminaril Tallinnas, teatas statistikaamet.

„Väljaränne on Eestis tõsine rahvastikuprobleem, aga täielikud andmed selle kohta puuduvad, sest kõik riigist lahkunud ei ole oma lahkumist ametlikult registreerinud. Seepärast küsitakse tänavusel rahvaloendusel leibkonnalt ka seda, kas alates 2000. aasta rahvaloendusest on mõni endine leibkonnaliige või lähisugulane asunud püsivalt välismaale elama,” rääkis 2011. aasta rahva ja eluruumide loenduse metoodikajuht rahvastikuteadlane Ene-Margit Tiit.

„Tegeliku rahvaarvu väljaselgitamine on võimalik üksnes täiendava teabega välisrände kohta. Samas ei saa ka niiviisi päris kõiki väljarännanuid kätte, sest mõnedel lahkunutel ei jäänudki lähisugulasi Eestisse.”

Professor Ene-Margit Tiidu sõnul on viimase kümne aasta jooksul Eesti rahvastikus toimunud niivõrd suured muutused, et nende väljaselgitamiseks oli möödapääsmatu tuua nii rahvaloenduse küsimustikku kui ka loendusel osalemise võimalustesse uuendusi. „Välismaale lahkunud isikute kohta erinevatest allikatest saadud info koondatakse ühisesse loetelusse, mis isikukoodiga identifitseeritakse ja selle põhjal hinnataksegi välismaale lahkunute arvu,” selgitas Tiit.

Ene-Margit Tiit märkis, et väljarände uurimise seisukohalt on väljarände küsimuste lisamise kõrval oluline uuendus ka e-loendus. „Nii on ajutiselt välismaal viibival isikul, kelle alaline elukoht on siiski Eestis, võimalik end interneti teel loendada. Kui isiku alaline elukoht ei ole Eestis, see tähendab, et ta ei kuulu loendamisele, lõppeb protseduur automaatselt, kuid isik lisatakse välismaale lahkunute loetelusse.”

Rahva ja eluruumide loendused toimuvad 2010. ja 2011. aastal enamikus maailma riikides. Eestis kestab rahvaloendus tänavu 31. detsembrist järgmise aasta 31. märtsini.

Esimese kuu jooksul toimub elektrooniline rahvaloendus ehk e-loendus, kus Eesti alalised elanikud saavad vastata küsimustikule internetis. Neid, kes e-loendusel ei osale, külastavad perioodil järgmisel aastal 16. veebruarist 31. märtsini rahvaloendajad.