Missugune märgiline tähendus on justiitsminister Kristen Michali tagasiastumisel?

"Ma olen küll terve öö ja päev istunud riigikogus, aga see uudis jõudis minuni läbi interneti, et justiitsminister on otsustanud tagasi astuda. Loomulikult, kui me vaatame, kui pikalt on toimunud see küllaltki keeruline situatsioon ja mis rolli mängib justiitsminister Eesti õigussüsteemis, siis ma arvan, et ta tegi väga õige otsuse."

"See kannab samasugust märgilist tähendust kui iga ministri tagasiastumine. Siin võivad väga erinevad põhjused olla. Mõnikord võtab inimene poliitilise vastutuse, mõnikord on inimene teinud keerulisi vigu ja pole ise süüdi - tahtis parimat, aga välja tuli hoopis teistmoodi. Michali juhtum oli juriidiliselt küllaltki keeruline. Kriminaaluurimine ei toonud lõplikku vastust ning prokuratuur ei öelnud "ei" ega "jah", aga ta jättis selle küsimuse üles. Õigussüsteemi eest vastutava inimese rinnaesine peab olema hästi puhas. Seal ei tohi isegi olla kerget varju."

Mida tähendab see tagasiastumine valitsuse jaoks?

"Kui üks valitsuse liige astub tagasi, toimub lihtsalt ühe valitsuseliikme vahetus. Möödunud valitsuses astus mäletatavasti tagasi Maret Maripuu ja tema asemel tuli Hanno Pevkur. Minu meelest suutis Pevkur väga korralikult väga keerulises ministeeriumis hakkama saada. Teame teisigi tagasiastumise juhtumeid. See pole mingisugune maailmalõpp, mida kõik ootavad."

Kas on oodata valitsuskriisi?

"Ei ole."

Kas peaminister Andrus Ansip peaks tagasi astuma?

"Peaminister vastutab küll valitsuse eest, aga tema roll on palju suurem. Peaminister peaks tagasi astuma siis, kui ta isiklikult võtab vastu otsuse, millel on väga tõsised tagajärjed. Erinevates valdkondades vastutavad oma valdkonna eest siiski valdkonnaministrid."

Kuidas mõjutab justiitsministri tagasiastumine inimeste usaldust valitsuse vastu?

"Kui ta astus tagasi, siis nüüd vaadatakse uut valitsuskoosseisu ja seda, kes tuleb tema asemele valitsusse. Siis on jällegi aeg oodata, kuidas see inimene asub tegutsema. Siin ei ole küsimus selles, kas usaldus suureneb või väheneb. Muidugi selline kriis ei ole ühelegi valitsusele hea. Aga kui tagasiastumise otsus tehakse ja tehakse inimese enda poolt, siis ta sai aru, et on parem, kui ta sellel kohal ei jätka, sest need tekkinud küsimused jäävad ikkagi üles."

Mis saab edasi?

"Töö läheb edasi. Ma pole hariduselt astroloog, et ennustada, kas keegi vahetatakse veel välja. Loomulikult võib igas valitsuses alati tekkida vajadus kellegi väljavahetamiseks, aga see pole mingisugune katastroof. Vaadake ümberringi, kui palju vahetatakse teistes valitsustes inimesi välja kui ministeeriumil on vaja teises suunas liikuda või midagi muuta. Tupikusse jõudnud inimesel on väga raske. Peab tulema uus inimene, kellel ei ole seda koormat õlgade peal ja kes saab alustada puhta lehena."

Kas tagasiastumise otsus tuli õigel ajal või hilinenult?

"Siin võin öelda oma isikliku arvamuse. Võib-olla oleks võinud tegutseda natuke teistmoodi. Iga partei peab niisuguseid asju klaarima tema enda sees, nii nagu meie klaarisime oma kurikuulsa elamislubade skandaali päris kiiresti. Oleksime võinud samuti mõelda, kes on kui palju süüdi. Aga saime aru, et see on asi, mis paneb pleki kogu erakonnale ja arvasime, et osad inimesed ei peaks olema erakonnas. Iga erakond klaarib need asjad enda sees ja nad peavad enda sees võtma selle otsustuse."