Ergma sõnul saab selles valdkonnas EUMETSATi partneriks uus amet, Eesti Keskkonnaagentuur, teatas riigikogu pressiteenistus.

Samuti loodame, et saame osaleda EUMETSATi tööstusalases tegevuses, kus meie kosmosevaldkonnaga seotud ettevõtete vahendavaks asutuseks on Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse Eesti Kosmosebüroo, selgitas ta.

Ergma tõi esile Eesti taotlused saada ka Euroopa Kosmoseagentuuri liikmeks. Ta meenutas, et Eesti sai 42. kosmoseriigiks seoses tudengisatelliidi ESTCUBE kosmosesse lennutamise kaudu. Ergma rõhutas, et Eestist on nüüd saamas informatsiooni tarbija riigist teabe pakkuja riik.

„Olen kindel, et koos EUMETSATi ja Euroopa Kosmoseagentuuriga suudame luua täieulatuslikud võimalused satelliitidelt saadavate andmete kasutamiseks nii teadlastele kui ettevõtjatele,“ toonitas Ergma. Tema hinnangul on Euroopa Kosmoseagentuuriga koostööriikide kava raames Eesti ettevõtjad ja teadlased juba välja töötanud mitu projekti, mis võiksid ka EUMETSATile huvi pakkuda.

Ergma tõi näiteks projekti nimega „Kasvuhoonegaase käsitlevate inventuuriaruannete kvaliteedi parandamine Eestis”, mille eesmärk oli täiustada Eesti süsinikdioksiidi neeldumise mudeli koostamiseks kasutatavate maapinna kaugseire andmete hankimise ja töötlemise meetodeid. Kuigi süsinikdioksiidi neeldumise mudelite koostamine võib olla suhteliselt riigi loodusolude põhine, võib maapinna kaugseire andmete ettevalmistamise ja töötlemise metoodika olla rakendatav palju laiemas riikide rühmas, märkis Ergma.

Ta tõi esile ka teise olulise projekti, milleks on Läänemere rannikuala üleujutuste hoiatussüsteem. Navigatsiooni, maapinna kaugseiret, telekomi satelliite, maapealseid ilmajaamu ja GPS/GALILEO sensorpoisid kasutades on andmetöötluse ja ennustuste koostamise abil võimalik ehitada üles varajasema hoiatuse süsteem mobiiltelefone kasutavate tarbijate jaoks, ütles Ergma.

EUMETSATist on paarikümne aastaga saanud üks maailma kaalukamaid meteoroloogia- ja keskkonnasatelliitide organisatsioone, varustades infoga nii Euroopa kodanikke ja riiklikke meteoroloogiateenistusi kui pakkudes oma teenuseid kaugemalgi. Euroopa satelliitmeteoroloogia edu on lisaks Euroopa Kosmoseagentuurile võimalikuks saanud tänu EUMETSATile.