Arikese sõnul peame praegu arvestama tollast Eesti riigi võimekust. "Riik oli alles sündinud, sama kehtib piiri kohta. Polnud tehnikat, võibolla polnud ka oskuseid," meenutas Arike.

Vaieldamatult pöörati ka tollal inimkaubandusele olulist tähelepanu, kuigi ta ei osanud selle edukust hinnata. Massiline aga inimkaubandus läbi Eesti tema sõnul ei olnud.

Eesti riigi esimeseks prioriteediks oli kuritegevus Eestis, kuritegelike gruppide arveteõiendamised ja sõjad, mis ohustasid ka süütuid inimesi. Samas üritas Eesti riik tagada ka oma piiride kontrolli, et ei toimuks mingit salakaubavedu.

90ndatel aastatel räägiti rohkem kurdi põgenikest. Eile ühele Rootsi lehele oma loo ära rääkinud põgenik oli pärit Afganistanist. Arike ei soovinud praegu oletada, mis päritolu Eesti kaudu liikunud ebaseaduslikud immigrandid peamiselt olid. Arikesele meenus, et üks inimsmugeldamise skandaal oli tol ajal tõesti.

24-aastane Marjan Firooz jutustas Rootsi ajalehes Aftonbladet, kuidas saabus Afganistanist läbi Pakistani, Usbekistani, Venemaa ja Eesti 1994. aasta veebruaris parvlaeval Estonia salaja Rootsi.