Kui algab kaevandamine Nabala lubjakivimaardlas, mille kasutamisvõimalusi uurivad praegu firmad OÜ Merko Kaevandused, Paekivitoodete Tehase OÜ ja AS Kiirkandur, võib karstiala kõrge põhjavesi kaduda ning allikad ja kaevud tühjaks jääda.

Piirkonna maastik on tunnustatult suure looduskaitselise väärtusega — maardla piires või naabruses asuvad Kurevere karstiala ja selle veesäilitusala, Tammiku looduskaitseala, Rahaaugu Natura 2000 kaitseala, Kohila karstipiirkond ja Angerja soostik, kus elab must toonekurg ja paljud teised haruldased linnuliigid.

Looduskaitsjates tekitab hämmastust, et geoloogilisi uuringuid Nabalas kaevanduse alustamiseks teeb Merko Kaevanduste tellimusel Erki Niitlaan, kes varem töötas keskkonnaministeeriumis ning osales otseselt Nabala lubjakivimaardla lülitamises üleriigilise tähtsusega maardlate nimekirja.

Merko Kaevandused taotlesid Harjumaa keskkonnateenistuselt Nabala lubjakivimaardla uuringuteks Saku vallas Tagadi külas luba 2004. aasta suvel ning said selle sama aasta septembris.