Maksim, kui tõsine oli teie avaldus?

See oli tõsine! Ma kirjutasin selle täie teadlikkusega.

Ja mis seda ajendab - olete tõesti valmis ennast võõra eest ohverdama?

Ma ei pea ennast ohvriks! Minu mõtted on FSB ja Uurimiskomitee poolt tunnistatud kuritegevuseks ja hullumeelsuseks. Ma arvan, et need seda ei ole. Kes on ohver? Mul on arusaam, mis võib juhtuda, kui FSB sellise tehinguga nõustuks. Mu elu oleks ohus siis, otse loomulikult. Aga ma arvan, et see oht on väiksem kui praegu Kohveril, keda süüdistatakse võimude silmis tõsiseimas kuriteos ja kes sai nii pika karistuse. Tapjatele, korruptantidele ja varastele mõistetakse Venemaal palju väiksemaid karistusi. Eston Kohver võidakse lihtsalt vanglas ära tappa. See oleks ühe eriteenistuse avalik kättemaks teisele välismaisele eriteenistusele.

Kuigi ma ei ole isiklikult tuttav Eston Kohveriga, ei muuda see midagi. Temasugused inimesed on väga väärtuslikud noore demokraatliku riigi, nagu seda Eesti on, turvalisusele ja eksisteerimisele, mis on paraku Venemaa võimaliku agressiooni ohu all.

Te olete öelnud, et Kohver rööviti ebaseaduslikult ja selle hukka mõistnud. Mille põhjal te neid väiteid teete?

Mul on Eesti võimudesse palju rohkem usku kui Venemaa omasse, mida ma ei usalda üldse. Kui Eesti valitsuse eriteenistus väidab, et Eston Kohver rööviti Eesti territooriumilt, siis ilmselt see nii oli. Lisaks oli tema protsess kinnine, mis on süüdistatava õiguste rikkumine. Ma tean omast käest, milline on Venemaa õigussüsteemi.

Eston Kohveril on pere ja neli last, kas tõesti pole Teil midagi, mis teid siin kinni hoiaks?

Kodumaa on seal, kus sind armastatakse, kus sind on vaja. Eestiga seostuvad mul mõned suurepärased inimesed, kes kannavad endas tõelist eesti hinge. Minu silmis need inimesed õigustavad riigi olemasolu. Minu hingeside nendega ei kao isegi pärast lahkuminekut. Kõik ülejäänud on nagu mujalgi, kaotada pole midagi!

Eston Kohver mõisteti süüdi kui spioon. Teid süüdistatakse äärmusluses. Kas arvate, et Vene võimude on jaoks on see võrdväärne vahetus?

Eston Kohver on Eesti kodanik, eriteenistuse töötaja, kes kaitseb oma riiki, võideldes selle turvalisuse eest. Mina oleb Vene kodanik ja minu tööks peetakse Vene võimu kahjustamist. Selle võimu, kelle eesmärk on varastada ja püsida ametis. Aga minu eesmärk on edendada positiivseid muutusi riigis, ehitada üles vaba, õiglane, avatud ühiskond, kus üksikisik poleks alla surutud. Vene valitsus vihkab vaba mõtlemist, aktiivset kodanike liikumist, vihkab sõltumatuid isiksusi. Kumb teist ähvardab seda võimu rohkem?

Mida te praegu teete enda äraelatamiseks?

Ma töötan mitme raamatu kallal. Üks raamat räägib Antwerpenist, kus ma elasin ja töötasin, kui Flandrias asuv PEN-keskus mind Belgiasse kutsus. See raamat on valmis ja ootab kirjastamist. Teine raamat on natuke naljakas ja skandaalne. Ma loodan selle peagi Eestis välja anda nii eesti kui vene keeles. Kolmas raamat räägib Putini Karjalast. Väga sarkastiline, teravas keeles, naljakas.

Venemaal tagaotsitav blogija Maksim Jefimov pakkus enda väljavahetamist Pihkva kohtus 15 aastaks süüdi mõistetud kaitsepolitseinik Eston Kohveri vastu.

Jefimov elab juba kolmandat aastat Eestis, sest Venemaal tahetakse teda ekstremismisüüdistusega kohtu alla anda.

Ta kirjutas oma blogis, et Eesti-Vene piirilt Eesti poolelt röövitud Kohveri süüdimõistmine on kuritegu ja Kohver tuleks koheselt vabastada. Ta pakkus vahetuskaubaks iseennast.

"Mina, Venemaa kodanik, venelane, poliitiline põgenik, olen üleriigiliselt tagaotsitav, samuti olen ekstremistide ja terroristide nimekirjas ja elan juba kolmandat aastat Eestis. Olen valmis Venemaale naasma, et mind saaks vahistada ja panna psühhiaatriahaiglasse, nagu mulle lubas Uurimiskomitee, olen valmis mind vangistavaks kohtuotsuseks ja olen valmis astuma kohtu ette süüdistatuna ekstremismis, milles ma süüdi ei ole," kirjutas Jefimov.