Võitjad kuulutasid „Uudis+” saates välja Eesti Keele Instituudi peakeelekorraldaja-vanemteadur Peeter Päll ja ajalehe Postimees keeletoimetaja-korrektor Maris Jõks.

Kõige kiiremini ja korrektsemalt kirjutasid etteütluse ERRi teatel Triin Kolga Hugo Treffneri gümnaasiumist (üldvõitja ja õpilaste kategooria võitja), Helli Lõoke (täiskasvanute kategooria), Averonika Beekmann (filoloogide kategooria) ja Uta Kührt (muu emakeelega).

Maris Jõks sõnas, et päris õigeid töid oli üle 50 ja kuigi õigeid vastuseid oli eelmise aastaga võrreldes palju, siis tuleb arvestada, et tänavu oli ka mitmeid paralleelvõimalusi ja kirjutajate koguarvu vaadates oli õigete vastuste hulk 1,5 protsenti. Siiski annaksid kontrollijad osavõtjatele pigem positiivse koguhinde.

Saatejuhid märkisid, et kui eelmisel aastal osales etteütluse kirjutamises 1070 inimest, siis tänavu läks osalejate arvus kirja uus rekord, mis pealegi ületab eelmise aasta osalejate hulka enam kui kolm korda. 2011. aastal osales e-etteütlusel 1070 inimest, 2010. aastal 754 inimest, 2009. aastal 413 inimest ning esimesel korral, 2008. aastal paarsada inimest.

Etteütluse tekst:

Pressiteade
Tallinn, 14. märts 2012

Täna, emakeelepäeval, kirjutavad tuhanded eestimaalased e-etteütlust, mis on Tartu maratoni kõrval suurim üle-eestiline mõõduvõtmine, ja panevad proovile oma õigekirjateadmised. Nagu ürituse patroon K. J. Peterson märkis, ei osanud ta 19. sajandi algul, 20-aastasena, nii rohket osavõttu ette näha, ning see teeb talle ainult rõõmu. „Murelikkust tekitab see, et nii mõnigi astub võib-olla võistlustulle ilma piisava treeninguta ja jääb tempoga seetõttu kogu aeg hätta,“ nentis ta. Võitjatele on prestiižsed auhinnad välja pannud haridus- ja teadusministeerium; peaasi on siiski rõõm eneseületusest.
Märkused:

Veaks ei loeta:
kui emakeelepäeval järel koma puudub
kui 20-aastasena ei ole komadega eraldatud või on eraldatud vaid eest
kui ette näha järel koma ei ole
kui teadusministeerium järel on koma semikooloni asemel

Õige on ka:
Haridus- ja Teadusministeerium
Tartu Maraton läbiva suure algustähega
XIX sajand
20aastasena

Kontrollüsteem oli leebe üleliigsete reavahetuste, tühikute ning erinevate jutumärgivormide suhtes.

2012. aasta e-etteütluse teksti koostasid:
Martin Ehala, Tartu Ülikool, emakeeleõpetuse professor
Peeter Päll, Eesti Keele Instituut, peakeelekorraldaja-vanemteadur
Maris Jõks, ajaleht Postimees, keeletoimetaja-korrektor
Edward Kess, Eesti Emakeeleõpetajate Selts, Tallinna Lilleküla Gümnaasium, eesti keele ja kirjanduse vanemõpetaja