Prantsuse keelt kõneleb emakeelena 12 protsenti Euroopa elanikest ning hispaania ja poola keelt võrdselt kaheksa protsenti, selgus täna avaldatud eurobaromeetri keeleoskusuuringust.

Nende vastajate osakaal, kes ütlesid, et suudavad suhelda vähemalt ühes võõrkeeles, on võrreldes Eurobaromeetri 2005. aasta uuringuga kasvanud kõige rohkem Austrias 16 protsendipunkti võrra 78 protsendile.

Soomes on võõrkeele oskajate osakaal tõusnud kuus protsendipunkti ehk 75 protsendile ja Iirimaal samuti kuus protsendipunkti 40 protsendile.

Samas on vähemalt üht võõrkeelt valdavate inimeste osakaal vähenenud oluliselt Slovakkias, Tšehhi Vabariigis, Bulgaarias, Poolas ja Ungaris.
Nendes riikides on alates 2005. aastast võõrkeelte, näiteks vene ja saksa keele oskajate arv kahanenud.

Võõrkeeltest enim räägitakse endiselt inglise keelt

Viis enimräägitavat võõrkeelt on endiselt inglise (38%), prantsuse (12%), saksa (11%), hispaania (7%) ja vene keel (5%).

Inglise keel on enimräägitav võõrkeel nendes 19 liikmesriigis 25st, kus see ei ole riigikeel, seega välja arvatud Ühendkuningriik ja Iirimaa.

Eurobaromeetri uuring "Eurooplased ja keeled" korraldati tänavu kevadel. Kokku küsitleti näost näkku ligikaudu 27 000 inimest nende emakeeles.

Küsitlus toimus kõigis 27 liikmesriigis ja osalejad kuulusid eri sotsiaalsetesse ja vanuserühmadesse.