Ave (täisnimi toimetusele teada-toim.) käis möödunud laupäeval oma kuueaastase lapsega HanzaDent Hambaravis, kus tal oli lapsel hambaravi lõppenud, kuid paraku tekkis uuesti hambajuure põletik. "See oli küll vältimatu abi, kuna kõik oli paistes ja mädapunne täis," kirjeldas Ave, "ja siis sealt öeldigi, et kahjuks peate täna maksma ravi eest, kuna haigekassal on rahad otsas. Lootust on, et juulist on jälle tasuta. Aga kuna mu lapsel oli tugev põletik, siis loomulikult ei jäänud me ootama juulikuud, vaid tasusime ravi eest 25,77 eurot."

Ave lisas, et kui nad lapsega ooteruumis vastuvõttu ootasid, helistas hambapolikliiniku sekretär veel mitmetele lapsevanematele ja uuris, kas nad soovivad aega edasi lükata juulikuusse, kuna haigekassa rahadega on probleeme. "Kuulsin ise, kuidas sealne administraator kliente (kellel lapsed) läbi helistas ja pakkus vahetada aegasid juulikuusse."

Haigekassa raha sai otsa 

HanzaDent Hambaravi kodulehe esiküljel on paksus kirjas välja toodud, et kuni 19-aastaste laste hambaravi eest tasub haigekassa. HanzaDent Hambaravi juhatuse liige, doktor Regina Kuningas-Ott sõnas, et 5. juunil helistas lapse ema ja kurtis, et lapse hammas valutab, on põletikus ja soovib tulla arsti vastuvõtule. "Kuna selleks hetkeks oli HanzaDent hambaravile haigekassa poolt eraldatud 2015. aasta teise kvartali raha juba ära kasutatud, teavitati ema, et kui ta soovib HanzaDenti ravile tulla, tuleb selle eest ise tasuda."

Kuningas-Ott lisas, et laps tuli arstile 6. juunil, sai ravi ja ema tasus ravi eest. "Kuna järgmise visiidiga väga kiiret ei olnud, siis pakuti emale võimalust tulla järgmine kord juba juulikuus, kui HanzaDent hambaravil on lootust saada haigekassalt uus raha laste hambaravi rahastamiseks."

Doktori teada tekib aeg-ajalt meditsiiniasutustes ikka selliseid olukordi, sest nii ettevõtetel kui ka haigekassal on raske saja protsendi täpsusega prognoosida, millises hambaravis kui palju mingis kvartalis lapsi ravil käib. "Võib juhtuda, et käib vähem, siis jääb osa raha kasutamata, mõnikord käib jälle rohkem ja raha jääb puudu. Kui haigekassal on võimalus, siis annavad nad ka lastehambaravi jaoks raha juurde." Kuningas-Oti sõnul esitas kliinik haigekassale lisaravijuhtude taotluse.

Saab pöörduda teise kllinikusse 

"Kui meil selline olukord tekkis, teavitasime kõiki ravile tulla soovinud laste vanemaid ning pakkusime neile kas tulla tasulisele visiidile või tulla juulikuus, kui meil on lootust jälle tasuta laste hambaravi teenust osutada," ütles doktor Kuningas-Ott. 

Ta lisas, et mõistab täielikult, et kui laps on harjunud käima ühes kohas või ühe arsti juures ravil, soovitakse probleemi tekkimisel ikka just sinna minna ning hambapolikliinik on omalt poolt teinud kõik, et osutada lastele parimat võimalikku ravi haigekassa lepingu mahu raames, sealhulgas vajadusel juureravieriarsti poolt tehtud mikroskoobiga juureravi. "Kuid seekord oli soovijaid rohkem, kui meie lepingumaht võimaldas. Sellises olukorras on lapsevanemal alati võimalus pöörduda mõnda teise kliinikusse haigekassa poolt rahastatud teenuse saamiseks," ütles Regina Kuningas-Ott. 

Haigekassa eraldab hambaravi rahastamise raha ettevõttetele aastaks, jagatuna kvartalite rahaks. Summa suurus sõltub mitmetest asjaoludest. "Juhul, kui eraldatud summast ei piisa, see tähendab et on näha, et lapspatsiente käib hambaravis rohkem, kui haigekassa poolt eraldatud ravijuhtusid on, siis saab raha/ravijuhtusid ka juurde taotleda. Kuna meil käib palju lapsi ja ka kolleegid saadavad meile oma keerulisemaid lapspatsiente, näiteks mikroskoobiga juureravisse, saigi teise kvartali laste hambaravi raha otsa enne kvartali lõppu," selgitas Kuningas-Ott.

Rahapuudusel ei saa jääda abi osutamata

Haigekassa avalike suhete juht Katrin Romanenkov ütles, et antud juhtumi osas soovitab ta lapse emal kindlasti pöörduda haigekassa poole ning täpsustada asjaolusid. "Seejärel saame juba omalt poolt lepingupartneriga ühendust võtta ning olukorda selgitada. Rahapuudusel ei saa vältimatu abi jääda osutamata," kinnitas Romanenkov.

Ta lisas, et laste hambaraviteenuste hea kättesaadavus on väga oluline ning haigekassal on näiteks Tallinna linnas ligikaudu 100 hambaravi lepingupartnerit, kes lastele hambaraviteenuseid osutavad. "Juhul kui mõne partneri juures on ravijärjekord lapsevanema ootustest pikem või on partneri juures kogu lepingumahu piires vastuvõtuajad broneeritud, soovitame uurida võimalusi teiste hambaravi lepingupartnerite juurest. Infot partnerite kohta saab haigekassa kodulehelt."

12. juunil teatas Regina Kuningas-Ott, et haigekassa rahuldas hambapolikliiniku teise kvartali lisaraha taotluse. "Seega tasuta laste hambaravi on jälle olemas," ütles doktor kokkuvõtteks.

Delfi lugeja, anna teada sarnastest olukordadest, kus oled pidanud valutava hambaga jääma hambaarsti ukse taha! Kirjuta oma kogemustest rahvahaal@delfi.ee või vihje@delfi.ee!