Eesti Loomakaitse Seltsile saabus 20 juulil teade murelikult Kohtla-Järve elanikult, kes märkas päeval kella kahe ja poole kolme paiku korterelamu akna all meeleheitlikult kräunuvat musta-valgekirjut noort kassi. Selgus, et kassi nii esi- kui ka tagakäpad olid tugevalt teibiga kinni seotud nii, et kassil ei olnud võimalik iseseisvalt liikuda. Samuti toimus sealsamas veel teinegi insident, kus oletuste põhjal visati kass vastu treppe, mille tulemusena oli kuulda kassi valukisa ning tekkinud oli nina verejooks. Kass suutis ennast lohistada läheduses asuva põõsa alla.

Mõlemad kassid toimetati samal päeval Kohtla- Järve kodutute loomade varjupaika, sest loomade omanikku ei õnnestunud kohapeal välja selgitada. Kuna toime oli pandud looma suhtes lubamatu tegu julmal viisil vastavalt loomakaitseseaduse § 4 lg 1 ja karistusseadustiku § 264 lg 3, siis tegi Selts politseile avalduse, millega taotlesime kriminaalmenetluse algatamist, süüdlaste väljaselgitamist ning karistamist. ELSile teadaolevalt on politsei alustanud ka juba kriminaalmenetlust.

ELS on selle aasta jooksul teinud ainuüksi politseile üle 20 avalduse seoses loomade julma kohtlemisega, millest näiteks viiel korral on tegu olnud loomade peksmisega. Jaanipäeval teatati ELSile, et Tallinnas nähti pealt, kuidas kaks alaealist poissi peksid puust kaigastega kassi. Samal päeval sai omanikult jõhkralt jalaga peksa koer, kes ei tahtnud autost välja tulla. Samuti on selts mitmel korral politsei poole pöördunud seoses loomade hülgamisega. Viimase kuu jooksul on ELS teinud kolm avaldust seoses kasside hülgamisega. Lääne-Virumaalt ühest prügikastist leiti 18 juuli hilisõhtul viis vastsündinud kassipoega (ühel kassipoegadest oli veel küljes platsenta). Elusad kassipojad olid topitud üksteise otsa meeste soki sisse ja koos muu prügiga pandud kilekotti ja visatud prügikonteinerisse. Üks poegadest suri, teised suudeti päästa.

Rakveres ootas aga ühte korteri omanikku ebameeldiv üllatus, kui avastas, et üüriline oli lahkudes oma kassi maha jätnud. Maardus hüljati 11 korruse rõdule pärsia kass, kes pidi ilma toidu ja veeta üle nädala aja elama, kuid õnneks suutsid vastasmaja elanikud looma päästa. Kasside Turvakodult saabus teade, et neile toodi pikakarvaline noor isane kass. Tooja sõnul tahtis väidetavalt omanik viia oma lemmiku sootuks metsa surema, sest kass oli eelnevalt haige ning tagatipuks omaniku hooletuse tõttu kukkunud kolmanda korruse rõdult alla. Lähemal uurimisel aga selgus veelgi võikam tõsiasi. Nimelt oli kassi omanik, kes on varasemalt töötanud lasteaiakasvatajana, otsustanud selle aasta märtsikuus lasta hoopis naabril oma lemmik väga võikal moel kastreerida.

Seoses loomade pidamistingimuste rikkumisega, on ELS sellel aastal pöördunud Veterinaar-ja Toiduameti (VTAl on õigus ja kohustus kontrollida loomade pidamistingimusi)) poole 70 korral. Seltsi liikmed ja vabatahtlikud on üle 70 korra käinud juhtumeid ka ise kontrollimas ning paljudel kordadel oleme suutnud omanikega saavutada kokkuleppe, mille tulemusena koera-ja kassiomanik on parandanud oma looma pidamistingimusi. ELS koostöös VTA, kohalike omavalitsuste ja teiste loomadega tegelevate organisatsioonidega on käesoleval aastal võõrandanud omanikelt ligi 20 looma.

Esimese poolaastaga on ELSile saabunud 1973 teadet seoses erinevate juhtumitega. Saabunud teadete arv on märgatavalt tõusnud võrreldes eelmise aasta sama perioodiga, ligi 400 teate võrra, mis aga ei tähendaks otseselt, et loomadega seotud probleemid/juhtumid jne. oleks sagenenud, vaid pigem seostame me seda sellega, et inimeste teadlikkus on tõusnud ning hädasolevatest ja abivajavatest loomadest teatatakse üha tihedamini ning soov abistada loomi on kindlasti suurenenud. Võib öelda, et kodanikujulgus ja- algatus on aktiivsemaks muutunud ning inimesed on hakanud teadvustama loomadega seotud probleemide tõsidust.