2010. aastal tähistati Venemaal 150 aasta möödumist Anton Tšehhovi sünnist. Klassiku pärandi tundmaõppimisse ja tutvustamisse tähelepanuväärse panuse andnud inimeste tunnustamiseks loodi mälestusmedal „150 aastat Tšehhovi sünnist“, mis antakse välja vaid ühel korral. Oleg Tabakov, Adolf Šapiro, Dmitri Krõmov ja Nikita Mihhalkov on vaid mõned vene kultuuritegelased, kes on lisaks Nüganenile medalisaajate hulgas. Lisaks eelpoolmainitutele tunnustatakse ka selliseid Euroopa ja USA teatrimaailma suurkujusid nagu Declan Donnellan (Suurbritannia), Eimuntas Nekrošius (Leedu), Jacques Lassalle (Prantsusmaa) jpt.

Elmo Nüganen on lavastanud Tšehhovi teoste motiividel „Pianoola ehk mehaaniline klaver“ Tallinna Linnateatris (1995), „Ivanovi“ Eesti Draamateatris (1992) ning „Kajaka“ Viljandi Ugalas (1990). Näitlejana on ta mänginud järgmisi rolle Tšehhovi ainetel loodud lavastustes: Platonov („Pianoola ehk mehaaniline klaver“), Lopahhin („Kirsiaed“ Viljandi Ugalas 1993), Tusenbach (diplomilavastus „Kolm õde“ Ugalas 1998). Lavastaja ja näitlejana on Nüganen osalenud nii Moskva kui Peterburi teatrite töös.

Lisaks Eesti riigi ning teatrimaailma rohketele preemiatele on Elmo Nüganen varasemalt pälvinud ka mitmeid Venemaal: 2001. aasta Venemaa riikliku kunstipreemia, 1998. aasta Venemaa Teatritegelaste Liidu eripreemia, Peterburi rahvusvahelise teatrifestivali „Baltiiski Dom“ parima meesnäitleja preemia 1996. aastal ning parima lavastaja ja parima kõrvalosatäitja preemia 1994. aastal; samuti Peterburi Akadeemilise Draamateatri parima lavastaja aastapreemia „Kuldne Sofitt 1997“.

Elmo Nüganen on EMTA lavakunstikooli 25. lennu juhendaja. Hetkel töötab ta Tallinna Linnateatri suvelavastusega, milleks on Molière’i „Scapini kelmused“. Lavastuses mängivad tema juhendatavad tudengid lavakunstikooli 25. lennust.