Ühe võimaliku põhjusena sellise olukorra tekkimises just Lõuna-Eestis näeb Vaher alkoholi kättesaamiseks läbitava maa pikenemist ehk teisisõnu peavad inimesed Lõuna-Eestis tihti rooli istuma, et alkoholini jõuda.

"See mis me näeme, on seotud ka kindlasti riigi jõulise alkoholipoliitikasse sekkumisega. Üle piiri sa enam pudelit ei too, mis tähendab seda, et võibolla igas külakeses ei ole alkoholi võtta ja selle järele peab sõitma kuhugi kaugemale," ütles Vaher.

Seega näebki Vaher olukorra parandamisel rolli ka näiteks Lõuna-Eesti kohalikel omavalitsustel alkoholipoliitika kujundamisel. "Näiteks ehk tuleks vaagida, kas alkoholilitsentsi andmine justnimelt sinna piirkonda on hea mõte," ütles Vaher.

40-aastane joobes pereisa, laps tagaistmel

Rääkides üldistest põhjustest, miks inimesed joobes peaga autorooli istuvad, siis politseijuhi sõnul on neid alati mitmeid.

"Kui me vaatame läbi aegade, siis olukord on läinud küll paremaks, aga lihtsalt paari viimase kuuga on midagi juhtunud. Inimesed lihtsalt arvavad, et on saanud vabaks ja selle vabaduse hind on see, et võib purjus peaga rooli istuda," ütles Vaher ning lisas, et see on eelkõige suhtumise küsimus.

Vaher tõi välja juhtumi, kus hiljuti tabati üks 40-aastane joobes pereisa sõiduki, mille tagaistmel istus tema 4-aastane laps, juhtimiselt. Politseijuhi sõnul on see ehtne näide sellest, et hoolivus teise inimese elu suhtes ei paista tihtilugu inimestel olevat.

"Kui sa sead ohtu enda ja oma lapse elu, siis on küsimus ikkagi mõtteviisis ja hoolivuses ning see peab muutuma," leiab Vaher.

Roolijoomarluse vähendamise peamise vahendina näeks Vaher aga eelkõige ühiskonna suhtumise muutumist, kuid politseijuht kinnitab, et rikkujate suhtes kavatsetakse endiselt olla nii karm, kui seadus lubab.

"Me oleme nendes küsimustes väga resoluutsed ja armu kellelegi ei anta. Niipalju kui seadus võimaldab, niipalju ka seda võimalust kasutame," ütles Vaher.