Kuigi 2014. aastal kogus PPA asutuse sees koondamiste ja kokkuhoiuga viis miljonit eurot, millega patrullide arv ei vähenenud ja inimeste palka tõsteti, leiab vaher, et parema õigusloomega saab patrullide arvu tänavatel suurendada, rääkis PPA peadirektor LP-le antud intervjuus.

"Üks on see, mida oleme juba teinud ja mida PPA saab veel ise teha. Aga siia juurde tuleb mõelda, mida kõike saab teha õigusloomega. Tunnistame, et oleme tõendamiskoormuses Euroopa meistrid. Meil on kõige bürokraatlikum väärteomenetlus. Kui sa rikud liikluses korda ja politsei peab sind kinni, pead sa 20 minutit politseiautos olema. Miks see nii on?" küsis Vaher.

Tema sõnul on meil tohutu palju kohti, kus saaksime tänu lihtsamale menetlusele tänavale rohkem patrulle.

Vaher: vajame 20 lisapatrulli

Vaher märgib, et kuigi politsei kiire ja tark käitumine sündmuskohal muudab menetluse efektiivsemaks ja seadusandlust tuleks parandada, vajame siiski ka lisapatrulle. "Siin oleks paslik öelda, et Eesti inimene väärib rohkem patrulle. Eesti suuremad linnad vajavad kõik üht-kaht lisapatrulli. Räägin sellest, et kokku oleks pidevalt Eestis väljas 20 patrulli rohkem. Selleks on vaja 200 politseinikku ja kuni kuus miljonit eurot."

Eesti inimene väärib rohkem patrulle.
Elmar Vaher

Lisapatrullide toomine võtaks vähemalt aasta, kuid Vaheri esmane mure seisneb selles, et saada siseministeeriumilt teada, mida toob riigireform PPA-le. "Mul pole seda vastust. Oleme ministriga kokku leppinud, et ta annab selle esimesel võimalusel. Mul on oluline teada, mis ootab ees 2017.–2018. aastal. Nii suurt vankrit nagu PPA – 5000 inimest – ei ole võimalik kuu või kolmega pöörata. Peab väga targalt käituma. Üks PPA väärtus on inimlikkus. Me tahame ka oma töötajate vastu inimlikud olla, et nad teaksid, mis tulevik toob," selgitas Vaher.

Vaher kinnitab, et pingutab iga päev selle nimel, et sisemiste ressursside arvel patrullide hulka suurendada, kuid suurt hulka patrulle niimoodi juurde ei saa. "Me saame kindlasti teha oma protseduure veel lihtsamaks, arvan, et tuleme õigepea välja ka mingi mõttega, milliseid töid tuleb ära jätta, et patrullide arvu suurendada. Mõned saame kindlasti, aga 20 patrulli ei ole minu võimuses," tõdes PPA peadirektor.