Uus seadus ei arvesta aga andekamate ja motiveeritumate õpilastega. Taoline süsteem surub õpilastele vägisi peale “harju keskmist”, mis pärsib Eesti noorte koolilõpetajate konkurentsivõimet nii riigisiseselt, kui väljaspool, edastas õpilasesinduste ühendus.

Piirkonnakoolide loomisega kaob ühenduse hinnangul õpilastel võimalus valida enda huvidele ja tulevikuplaanidele vastav haridustee. Kooliastmete lahutamisel ei arvestata erinevate koolide iseärasuste ja pikkade traditsioonidega. Uue seaduse kohaselt on kool kohustatud võtma õpilaseks vastu kõik selleks soovi avaldavad koolikohustuslikud isikud, kellele see on elukohajärgne kool.

Õpilased soovivad kaasa rääkida Eesti haridussüsteemi ümberkorraldamises, et muuta Eestis õppimist paremaks. Tallinna viie keskkooli õpilasesinduste ühendus on teinud sammu PGS muudatuse suhtes ja pöördunud riigikogu kultuurikomisjoni poole.

Pöördumisele on alla kirjutanud Tallinna Reaalkooli, Tallinna Inglise Kolledži, Tallinna 21. Kooli, Gustav Adolfi Gümnaasiumi ja Tallinna Prantsuse Lütseumi õpilasesinduste ühendus G5.