Mis kuupäeval ja kes täpselt Tallinnasse tulevad, selgub lähipäevil, ütles Eesti Päevalehele Elevandiluuranniku valitsuse kommunikatsioonikeskuse juht Apollinaire Yapi.

Yapi sõnul koostatakse delegatsioon tõenäoliselt äsja Elevandiluuranniku peaministri poolt ellu kutsutud mürgiste jäätmete vastu võitlemise riikliku koordinatsioonistruktuuri liikmetest.

Yapi sõnul on Eesti-missiooni eesmärgiks ennekõike koguda tõestusmaterjali reostuse põhjustaja kohta. “Elevandiluuranniku võimud palusid Eesti võimudel laev kinni pidada. Nüüd tahame teada, mis seal toimub. Meie võimude eesmärk on välja selgitada, kes selle reostuse põhjustas.”

Välisajakirjanduse andmeil on tankeri Probo Koala omaniku, kahtlase mainega naftaärifirma Trafigura näol tegu ettevõttega, mis kasutab Aafrikat oma mürgiste jäätmete prügimäena.

Hollandi prokuratuuri andmeil tegeldi tankeri Probo Koala pardal viletsakvaliteedilise bensiini tootmisega, mis ei kõlba müügiks Euroopas, küll aga Aafrikas. Selle töötlemisel tekkis ka mürgist ainet, millest laev on püüdnud ebaseaduslikult vabaneda.

Euroopa Komisjoni keskkonnavolinik Stavros Dimase hinnangul on selle laeva näol tegemist üleeuroopalise ja isegi rahvusvahelise keskkonnaohuga, millele lahenduse leidmine on nüüd jäänud suures osas Eesti kanda.