Keskerakonna peasekretär Priit Toobal aga ei kiirustanud hukka mõistma Tõnissoni, kes hiljem vahetas Keskerakonna sotsiaaldemokraatide vastu. Liina Tõnisson oli Toobali sõnul Eestile kindlasti parem majandusminister kui seda on Juhan Parts, kelle valitsusalast pole viimase pooleteise aasta jooksul tulnud muud kui vaid "ämbrid".

"Keskerakond ei ole väljendanud vastumeelsust vabaturule üleminekule, kuid see, kuhu Parts meid viis, ei ole sisuliselt vaba turg, sest välja on ehitamata mitmed ühendused, mis tagaksid ka tegelikult vaba turu," leidis Toobal.

Keskerakond on tema sõnul kritiseerinud ülemineku aega, protsessi käiku ning sealhulgas tegemata jäänud otsuseid. Nii oleks olnud võimalik taotleda Euroopa Komisjonilt vabaturule üleminekuks täiendavat lisaaega, kuid valitsuskoalitsioon ja majandusministeerium ei pidanud seda otstarbekaks.

"Keskerakonna hinnangul olnuks aga mõistlik lisaaega taotleda, et inimeste ostujõud ja hakkamasaamine taastuks ning paraneks," teatas Toobal. Sama mõtet väljendasid ka mitmed kodanikuühendused ning tema mäletamist mööda korraldas Lilleküla selts koos Eesti Konservatiivse rahvaerakonnaga ka sel teemal 2012. aasta suvel meeleavalduse.

Paljudes riikides, näiteks Belgias, Itaalias ja Prantsusmaal kehtivad ka väikese sissetulekuga inimestele ning puuetega inimestele soodushinnad elektri ostmisel. Ühtlasi tuletas Toobal meelde, et ka Eestis on riigikontroll toonud juba aasta tagasi välja vajaduse kaitsta väikese sissetulekuga inimesi elektri hinna tõusu eest.

"Keskerakonna ööistungid väljendasid meie nõudmist valitsusele asuda tõsiselt tegelema tõusva elektri hinnaga. Jutt sellest, et valitsus ei saa avatud turu tingimustes midagi Eesti inimeste jaoks teha, ei vasta kuidagi tõele - 2/3 elektri hinnast on valitsuse kontrolli all erinevate maksupoliitiliste otsustega," märkis Toobal.

Elektri põhitariifi valitsus kontrollida ei saa, kuid võrguteenuse hinda, aktsiisi elektrile, käibemaksu elektrile ja taastuvenergia tasusid saab küll.

Ööistungite ajal väitis valitsuskoalitsioon, et nad on kohe-kohe langetamas taastuvenergiatasu ning seega ei pea nad vajalikuks elektri aktsiisi langetamist Euroopa Liidu miinimummäärani. "Nüüd on aga taastuvenergiatasusid kärpiv eelnõu riigikogu menetlusest tagasi võetud ning hinnaleevendust tarbijatele ei paista kusagilt," kritiseeris Toobal.