Uuringu kohaselt pole erakondade reitingus võrreldes novembriga olulisi muutusi aset leidnud, märkis TNS Emori uuringujuht Aivar Voog.

Uuringu kohaselt oli detsembris toetus Reformierakonnale 33 protsenti (novembris 31 protsenti), Keskerakonnale ja Sotsiaaldemokraatlikule Erakonnale (SDE) võrdselt 22 protsenti (novembris vastavalt 23 ja 24 protsenti) ning IRL-ile 16 protsenti. Toetus IRL-ile on püsinud muutumatult viimased neli kuud.

IRL-i elamislubade skandaal sai alguse 30. novembril, mis Voogi sõnul langes enam-vähem kahe küsitlusperioodi vahele. "Kui võrrelda omavahel novembri lõpu (23. -30. november) ja detsembri (7.- 14. detsember) kahe erineva küsitlusperioodi tulemusi, siis mõlemas oli IRL reiting 16 protsenti. Seega vähemalt esialgu pole see skandaal muutunud IRL-i positsiooni tugevust. Ühelt poolt ühtede IRL-i liikmete põlualuseks saamine ja teiselt poolt teiste IRL-i liikmete tegevuse silmapaistev meediakajastus, kuna neid pole ammu nii palju tsiteeritud, on kokkuvõttes erakonna reitingu vähemalt detsembris muutumatuks jätnud," sõnas Voog.

Voog märkis, et Reformierakonna reiting küll tõusis kahe protsendipunkti võrra, kuid see mahub erakonna toetusprotsendi viimase poolaasta tavapärasesse muutuste vahemikku, mis on 29-33 protsenti. Ka SDE reitingu detsembris mahub erakonna toetusprotsendi viimase poolaasta tavapärasesse muutuste vahemikku, mis on 21-24 protsenti.

"IRL on elamislubade äri väga selgelt ja üheselt hukka mõistnud ning näib, et see sõnum on inimesteni jõudnud. Avalikkus on mõistnud, et IRL on erakonnana elamislubadega seonduvat käsitlenud väga avatult ning põhjalikult. Elamislubade juhtumit on arutanud erakonna eestseisus ja volikogu. Kaks sellega seotud isikut on erakonnast lahkunud. Tundub, et need sammud on vastanud avalikkuse ootusele. Samas on selge, et juhtunus ei ole veel lõplik selgus saabunud ning selgitustööd avalikkusele ja erakonna liikmetele tuleb jätkata," ütles BNS-ile erakonna peasekretär Priit Sibul.

Sibul nentis, et teiste erakondade toetusprotsendid on muutunud vähe ning sarnaseid kõikumisi võib näha iga kuu. Samas sõnas Sibul, et SDE venekeelsele elanikkonnale suunatud kampaania pole nende toetust tõstnud. "Näib, et võimalik ühinemine Vene Erakonnaga ei pruugi meeldida sotside praegustele valijatele," ütles ta.

TNS Emor küsitles 778 valimisealist kodanikku ajavahemikus 23. novembrist 14. detsembrini.