Rasmussen ütles oma liberaalse partei suveistungil, et on laienemiskõneluste detsembriks määratud tähtajaks lõppemise suhtes optimistlik, teatas Reuters. Tema sõnul astuti viimases liitumiskõneluste voorus suur samm edasi.

EL ei ole laienemise rahastamise asjus veel otsust langetanud ega ole ka otsustatud, kas uute liikmesriikide põllumeestele hakatakse maksma otsetoetusi. Liikmesmaade kokkulepet on oodata alles novembris, mis jätab kandidaatidele ülinapilt aega pakkumist arutada.

EL-i eelarve suurimate rahastajate hulka kuuluv Saksamaa kardab, et tema õlule langeb uute liikmesriikide põllumajandustoetuste põhikoorem.

Rasmussen kinnitas aga, et kulud kaetakse eelnevalt kavandatud EL-i laienemiseelarvest, mis ei ole tuhandikkugi EL-i sisemajanduse koguproduktist.

“Isegi kui meil jäävad sügisestel kõnelustel probleemid, ei usu ma, et sellised kogused võiksid laienemisotsust takistada,” tsiteeris peaministri sõnu uudisteagentuur Ritzau.

Kopenhaagen soovib, et EL-i liidrid otsustaksid oktoobris Brüsseli tippkohtumisel, millised 10 kandidaatriigist 2004. aastaks liidu liikmed saavad.