Et selle meetodi usaldusväärsuses täielikult veenduda, küsis Eesti Päevaleht arvamust ka Eesti tuntuimalt andmeturbeeksperdilt Hillar Aarelaiult. Ka tema kinnitusel on tegemist täiesti ausa ja korrektse vahendiga, kirjutab Eesti Päevaleht.

„Kuni teisipäeva lõunani oli seis rahuldav ning reformi toetavaid hääli tuli umbes suhtega 25/75, siis aga hakkasid esinema anomaaliad,” rääkis programmijupi kirjutanud ekspert eile pärastlõunal. Tema sõnul paistis poolt- ja vastuhäälte osakaalu muutumisest, et hääletuse korraldajad arvutasid enda jaoks välja eesmärgi, kuhu hääletuse lõppedes jõuda. „Näha on, et praegu liigutakse kursil 45/55, mis oleks piisavalt mugav seis. Üle 50% poolt hääletajaid oleks juba utoopia.” Eile kella üheksaks õhtul oligi protsent jõudnud 44-ni.

Kui üleeile pärastlõunal tõusis iga minut hääle andnute seas haldusreformi poolt hääletajate osakaal varasemalt 25%-lt juba 60%-le, siis eile varahommikul kell 7.30 kahanes see järsult.

Eksperdi sõnul oli selgelt märgata, kuidas kella 7.30-st hakati masinlikult hääli andma taas reformivastaste heaks. Selline seeria kestis umbes kaks tundi. „Lisaks paistab silma see, kuidas lühikese ajaga saadakse mingi inimkamp hääletama. Hääle andnute osakaal tõuseb mingitel hetkedel täiesti lakke.”

Kurioosseim seik leidis aga aset eile hommikul kell 10.45, kui korraga kustutati 3181 hääletaja andmed. Selle tõttu kerkis haldusreformi soosijate osakaal hoobilt 36% pealt 41%-le. „Kõik need hääled võeti ära just vastuhääletajate seast,” rääkis ekspert, kuid lisas, et sellest võttest ta ise suurt numbrit ei teeks. „Tõenäoliselt kustutati just valskust teinute hääled. See, kuidas aga hääletanute proportsioonid muutusid hüppeliselt, on palju elegantsem mäng,” nentis ta.

Kui häälte kustutamine eile lõuna ajal avalikkuse ette jõudis, muutus ka poolt- ja vastuhäälte osakaal võrdseks. Õhtu liginedes suurenes taas haldusreformi toetajate hulk, ulatudes kella 18 ajal 65%-ni. „Selline proportsioonide muutumine, nagu siin viimase ööpäeva jooksul toimunud on, on seletatav ainult väliste mõjudega. Statistiliselt on ju ilmselge, et suurem osa hääletajatest teeb oma valiku kohe alguses ning see proportsioon jääb ligikaudu samaks hääletuse lõpuni.”

Samuti tekitas hämmingut öösel hääletanute suur osakaal. „Südaööst kuni kella kuueni hommikul andis oma hääle 1400 inimest. Nii palju klikke teeb isegi portaalidele au,” rääkis andmeturbeekspert.

Küsitavusi ja kõmu tekitanud haldusreformi internetiküsitluse taga on juba varemgi linnavalitsuse ja Keskerakonna kampaaniaid korraldanud Nitro Fx OÜ. Ettevõtte juhatusse kuulub teiste seas ka reklaamiagentuuri Idea tegevjuht Mark Eikner, kes oli üks peategelane mõned aastad tagasi lahvatanud K-kohukese saagas. Eiknerit süüdistati toona Keskerakonnaga samastatava välireklaami tootmises ja poliitilise välireklaami kujul avalikustamises, kuid menetlus lõpetati väärteo tunnuste puudumise tõttu.

Mark Eikner, kes Leedus lähetuses viibib, eile Päevalehele teemat ei kommenteerinud.

Tallinna linnakantselei, kes hal­dus­reformi küsitlust korral­dab ja rahastab, ei soovinud eile ava­likult öelda, mis ettevõtted on kampaa­nia teostamisega seo­tud.

„Internetiküsitluse ja kujunduse tehnilise poole läbiviimisel on kasutatud mitmeid firmasid, mille kohta anname täpsemalt infot pärast küsitluse lõppu ja arvete laekumist,” kordas linnakantselei avalike suhete direktor Ain Saarna varemgi meedias välja öeldud lauset.

Otsesed küsimused selle kohta, kas veebikülje autor oli Nitro Fx OÜ või mitte, jäid samuti vastu­seta. Ka ei andnud linn kom­men­taari anomaaliate kohta. „Esmas­päeval toimub linna­valitsuses sel teemal pressi­konve­rents,” teatas linnavalit­suse nõunik Liina Oja lakooni­liselt.

Nitro Fx OÜ tegevdirektor Lassi Nummi oli natukene jutukam. „Nitro tegi tõepoolest küsitluse veebilehekülje kujunduse ja tehnilise lahenduse, tellijaks oli Tallinna linn,” teatas ta.

Sellest, kui suure arve Nitro pakutud teenuse eest linnale esitada kavatseb, ei soovinud tegevdirektor siiski rääkida.