"Hiina segajad näevad umbes niimoodi välja jah," ütles Taklaja Klandorfi kabinetist tehtud pildil oleva seadme kohta.

Kas on võimalik, et see on miski muu, mis näeb samasugune välja? "Üldiselt, kui panna “jammer“ Google'isse, siis on näha, et sellised nad välja näevad. Vastavalt mobiilisüsteemidele ja sagedustele on siis niipalju antenne seal. Nii kipub olema neil lihtsatel odavatel versioonidel. Suure tõenäosusega on see tõesti jammer. Aga see jammer peab siis mingeid lutikaid ka," oletas Taklaja, milleks Klandorf laialdaselt mobiilisegajaks nimetatud seadet vajab.

"Sellised härrasmehed peaks nende lutikate sagedusi teadma, endised miilitsad. Eks siis valitakse see segatavate sageduste vahemik vastavakt potentsiaalsetele lutikasagedustele," selgitas emeriitprofessor.

Seadme välimus sõltubki põhiliselt sagedustest, mida see summutab. "Antennide pikkus on mingil määral nende lainepikkustega kooskõlas. Kui seal on ainult mobiilisageduste vahemikud, siis võib välise vaatlusega öelda, et see on mobiilside summutamiseks, ja kui seal on teadaolevad lutikate sagedused, siis võib öelda, et see on lutikate tõrjeks toodetud."

"Kui liiga võimas seade valida, siis ta võib mõjutada sidevahendeid, mis majas veel on, nii et ilmselt ei ole ta nii võimas, et kellelegi ümbritsevale probleeme tekitaks. Aga suure tõenäosusega on ta lutikate vastane ja timmitud sellise võimsusega, et ei laseks lutikatel sidet pidada."

Segaja saab energiat pistikust ja seda kulubki vastavalt võimsusele. Seadmel olla ka aku, aga see ei saa olla väga suur. Kiirgajad võtavad üksjagu energiat, nii et kui segaja on kontaktist mõnda aega väljas olnud, siis ta ongi tõenäoliselt väljas.

Taklaja sõnul on OÜ Rantelon valmistatavad seadmed Hiinas müüdavatest suuremad ja võimsamad, sest pole üldjuhul mõeldud väikesel alal ja toas kasutamiseks. Ka väiksemad näevad teistsugused välja, kui pildil olev. Kuidas abilinnapea võis jammeri omandada ja kas seade võib olla tellitud mõne asutuse kaudu või on keegi seda teinud eraisikuna, ei osanud emeriitprofessor arvata.