Samuti on partei astunud ise sammu kuluhüvitiste süsteemi ümbervaatamiseks ja nende maksmise lõpetamiseks. 17. septembril esitas EKRE fraktsioon menetlusse eiigikogu liikme staatuse seaduse muutmise eelnõu, mille eesmärgiks on kaotada ära Riigikogu liikmete kuluhüvitised.

„Riigikogu liikmete suured kuluhüvitised riivavad rahva õiglustunnet, sest ei täida oma eesmärki ning on pigem käsitletavad lisatasuna põhipalgale, mida kasutatakse autode ostmiseks või kaheldava kasuteguriga kuludeks valijatega suhtlemise nimetuse all,“ ütles EKRE fraktsiooni esimees Martin Helme.

„Tavakodanikud peavad oma kulud, sealhulgas autoostud ja liisingud tegema põhipalga arvelt, ent riigikogu liikmed on justkui priviligeeritud kodanikud, kellele sama põhimõte ei kehti.“

Erakonnad saavad aastas riigieelarvest üle 5 miljoni euro, mis kulutatakse suuresti reklaamile ja valijatega suhtlemisele. Konservatiivse Rahvaerakonna arvates ei ole riigieelarvelistest eraldistest niigi ületoidetud erakondadele eelpoolnimetatule lisaks vaja täiendavat rahastamiskanalit.

Praegu kehtiva seaduse järgi hüvitatakse riigikogu liikmele kuludokumentide alusel tööga seotud kulutused kuni 30% riigikogu liikme ametipalgast Riigikogu juhatuse kehtestatud korras.

2014. aastal võis iga saadik aasta jooksul kulude hüvitamiseks kasutada kuni 12 424 eurot. Riigikogu liikmete kulude hüvitamiseks kulus eelmisel aastal rohkem kui miljon eurot.