"EKRE otsustas ignoreerida ülejäänud riigikogu liikmeid ja asutada saadikuühenduse omapead. Martin Helme, kes esimeselt asutamise koosolekult riigikogu liikmete allkirjadega asutamisdokumendiga plehku pani ehk sisuliselt selle varastas, kutsus teistkordse asutamiskoosoleku kokku tänaseks. Ta tegi seda riigikogu istungivaba nädala kolmapäeval just seetõttu, et riigikogu liikmetel oleks raskendatud sellest osa võtmine," ütles Sooäär.

Helme pakutud koosoleku aja vastu protesteerisid mitmed saadikud riigikogu siselistis, lugege näiteks Jaanus Marrandi põhjendusi," lisas ta.

Sooäär selgitas, et toetusrühmade asutamiskoosolekud toimuvad traditsiooniliselt istunginädalatel kohe peale istungi lõppu. Võrust või Kuressaarest valitud saadikutel on ebamõistlik 6 tundi edasi tagasi sõita viis minutit kestva asutamiskoosoleku pärast. See oleks põhjendamatu kütuse- ja ajakulu.

"Koosoleku toimumisajaks pakuti järgmise istunginädala kolmapäev, kus kõik saadikud on Tallinnas. Martin Helme kolleegide ettepanekuid paraku kuulda ei võtnud ja nagu tagantjärele selgub, on head parlamentaarset tava ning demokraatia põhimõtteid ignoreerides teinud astuamiskoosoleku omapead. Ilmselgelt kartis Helme, et tema asemel võidakse saadikurühma juhiks valida suure pere ema Yoko Alender, kelle ma avalikult saadikurühma esimehe kandidaadiks olin esitanud," arvas Sooäär.

Tema sõnul pole asi sellega lõppenud ning ükski fraktsioon ega riigikogu liige ei saa monopoliseerida saadikuühenduste tegevust riigikogus.

"EKRE on loonud ühenduse, mis võrdub nende enda fraktsiooniga. Milleks on sellist ühendust vaja? Sama hästi võivad nad ju omakeskis fraktsiooni koosolekul asju arutada," leidis Sooäär.

"Riigikogu ajaloos pole veel kunagi olnud saadikuterühma, mis koosneb ainult ühe fraktsiooni saadikutest. Martin Helme on sellega demonstreerinud oma üleolevat suhtumist parlamenti, madalat poliitilist kultuuri ning teiste saadikutega mitte arvestamist, mis jätkab juba juba tuntust kogunud vägitegude rida koondnimetusega EKRE."