"Vabaerakonna esitatud paarkonna seadus tähendab homoabielude legaliseerimist, aga teises juriidilises vormis kui valitsuse eelnõu," sõnas riigikogu EKRE fraktsiooni pressiesindaja Urmas Espenberg.

"Samas, Vabaerakonna seadus erineb valitsuse esitatud seaduseelnõust sellega, et ei soovi luua nn registreeritud kooselu abielu kõrvale."

EKRE esindaja lisas, et täna on liiga vähe räägitud sellest, et registreeritud kooselu seadustamine abielu kõrval tekitab Eesti õigusruumis suurt segadust ning paljude sarnasuste tõttu senise perekonnaseadusega lahustab ja lammutab see suurel määral senist abielu. "Tekib küsimus, mis üldse on abielu ja mis mitte? Abielu mõiste täielik hägustamine on praeguse perekonnavastase kampaania laiem eesmärk. EKRE teeb kõik, et selle seaduse vastuvõtmine oleks võimalikult raske."

Täna andis Vabaerakonna fraktsiooni liige Jüri Adams riigikogu liikmete nimel menetlusse paarkonna seaduse eelnõu, mis asendaks kehtiva kooseluseaduse ja menetluses oleva rakendusseaduse. Paarkonnana käsitletakse seaduses kahte täiskasvanud samast soost inimest, kes on omavahel sõlminud paarkonna lepingu vastavalt käesoleva seaduse tingimustele. Paarkonnana käsitletakse ka selliseid samast soost inimeste paare, kes on mõnes teises riigis, kus tuntakse samasooliste abielu institutsiooni, sõlminud sellise abielu, või kus praktiseeritakse Eesti paarkonna lepingule sarnaste lepingute sõlmimist, sõlminud omavahel taolise lepingu.

Eelnõu algatajaid on kümme ning nad on peamiselt Vabaerakonnast: Ain Lutsepp, Andres Ammas, Andres Herkel, Artur Talvik, Jüri Adams, Kersti Sarapuu (Keskerakond), Krista Aru, Külliki Kübarsepp, Marika Tuus-Laul (Keskerakond) ning Peeter Ernits (Keskerakond).