Rektor Signe Kivi rääkis täna pressikonverentsile kogunenud ajakirjanikele ja akadeemia töötajatele, et kõrgkooli juhatus oli valmis Archimedese negatiivseks otuseks, kuid on praegu selgelt pettunud.

„Kavatsen järgmisel nädalal nõukogu kokku kutsuda ja juhatus teeb nõukogule ettepaneku otsus 30 tööpäeva jooksul vaidlustada,“ tutvustas Kivi edasisi plaane.

Kivi ei välistanud siiski ka kokkuleppeid ühe Tartu maantee 1 piirneva kinnistu omaniku Ester Palmiga, kelle vastuseisu taha on senised kokkulepped takerdunud. „Kui ta ei võta meie pakkumisi vastu, siis me nähtavasti ei hakka sinna ja selles mahus maja ehitama,“ lausus Kivi.

Esialgu kindel plaan B puudub

Kunstiakadeemia haldus- ja finantsdirektor Andri Simo kõneles, et alternatiivide kaalumine ei ole lihtsalt ratsionaalne. Kaalutakse, kas kaasata erakapitali, kuid pikas perspektiivis muudab see hoone haldamise kulukaks.

Simo sõnul on umbes viis miljonit eurot tänaseks kulutatud. „Loomulikult me poleks seda teinud, kui meile poleks antud positiivseid signaale,“ rääkis ta. Archimedese eilne otsus on tema sõnul kahetsusväärne ja tormakas.

Lisaks tuleks sihtasutuse otsuse jõustumisel tagasi maksta 2,25 miljonit eurot, mis osaliselt on kulunud vana hoone lammutamisele ja arheoloogilistele kaevetöödele.

Simo täpsustas ka, et Tallinna halduskohtusse antud neljast vaidest, mis puudutasid ehituslubade väljastamist kunstiakadeemiale,  ei võtnud kohus kolme menetlusse ning on alust arvata, et ka neljandat ei võta kohus menetlusse.

Kivi kinnitas, et EKA juhtkond ja nõukogu käivad selle tee lõpuni, sest projekti on panustatud palju jõudu ja energiat. Takistuste ilmnemine ei sunni tema sõnul veel projekti katki jätma. Kivi küsis endalt, kas nad saaks maja mujale odavamalt ehitada ja vastas, et ei saa. „Me ehitame sinna, sest see on EKA maa ja see kuulub meile,“ ütles ta.

„See rong ei ole veel läinud,“ lausus ta. „Mitte ainult kapten ei lahku uppuvalt laevalt viimasena, vaid ka tugev ja terviklik organisatsioon, mis on nii palju panustanud, ei torma.“

Samas tunnistas Kivi, et paralleelselt tuleb mõelda ka teistele võimalikele variantidele. „Oleme lähemate kolleegidega ideesid arutanud ja need tuleb nüüd kiiresti konkretiseerida,“ kõneles rektor. „On võimalikke variante siin ja seal – kesklinna ja südalinna piirkonnas, aga need tuleb osta. On olnud ka mitmeid hooneid, aga Euroopa Liidu tõukefondide rahadele kehtivad tingimused ei võimalda selle raha eest eraomanduses olevat kinnistut osta.“

Kivi avaldas kahetsust, et haridus-ja teadusministeerium on kunstiakadeemiat nende majaehitusel moraalselt vähe toetanud, kuid ta avaldas samas ka lootust, et koostöö ministeeriumiga õnnestub siiski taastada. Minister Jaak Aaviksoo olla tema sõnul lubanud leida oma tihedas päevaplaanis kohtumiseks aega järgmisel nädalal. Kivi soov on, et haridusminister toetaks kunstiakadeemia ehitust, nii nagu kultuuriminister Rein Lang on lubanud toetada Eesti Rahvamuuseumi ehitust.

Kunstikõrgkool on roos riigi rinnas

EKA dekaan Mart Kalm sõnas, et Eesti rahvas on otsustanud, et meil on oma riik, siis kuuluvad sinna juurde ka teatud organisatsioonid, hooned ja rajatised. „Oma kunstikõrgkool on oma riigi rinnas ka üks roos,“ lausus ta.

Kalm ütles, et tema hinnangul ei taju Eesti poliitiline eliit rahva ees oma vastutust. Tema sõnul saab meie rahvuslik enesetunne kannatada kui „Eesti Rahvamuuseumi teadlased on pikast hoonetusest stressis“. See stress on tema sõnul mõtlemapanevalt suur.