"Sellel tõukevahendite perioodil ehk 2015. aastal lõppeval tõukevahendite perioodil seda ei tule," ütles haridus- ja teadusministeeriumi kõrghariduse ja teaduse asekantsler Andres Koppel BNS-ile. "Küll aga on võimalik mistahes asukoht, võibolla ka seesama asukoht, järgmisel tõukevahendite perioodil. Seda me kindlalt praegu lubada ei saa, aga kui see plaan on hea, siis toetame," ütles Koppel pärast ministeeriumi ja kõrgkooli eisndajate arutelu.

Sihtasutuse Archimedes otsusele mitte rahastada EKA uue maja ehitust esitatud vaide tagasilükkamist EKA Koppeli sõnul vaidlustada ei kavatse. "Rektor arvas, et kunstiakadeemia ei hakka kohtus oma õigust nõudma, vaid keskendub uute lahenduste läbitöötamisele ja leppisime kokku, et hiljemalt aprillikuu jooksul kunstiakadeemia esitab rohkem kui ühe stsenaariumi selle kohta, mismoodi nad näevad oma ruumilist tulevikku ette," rääkis Koppel.

EKA pikaajalise maksejõuetuse osas jäid ministeerium ja akadeemia asekantsleri sõnul eriarvamusele. "Kunstiakadeemia vaidles nendele järeldustele vastu, mis analüüsil tuginevalt olid tehtud ja kinnitas, et neil alalist maksevõimetust ei teki ja et kasutatud metoodikat peaks täpsustama," selgitas Koppel. "Me leppisime kokku, et analüütikud ja Eesti Kunstiakadeemia finantsistid kohtuvad ja arutavad selle läbi enne, kui me neid järeldusi kasutame," lisas ta.

Tegevuse õiguspärasuse järelevalve auditi osas väitis EKA Koppeli sõnul, et akadeemia ei ole ülikooliseadust rikkunud, küll aga möönis vajadust sätestada selgemalt nõukogu ja juhtkonna tegevuste vahekord eelarve koostamisel ja tätitmisel. "Ülikool lubas, et nad teevad omale sisemise regulatsiooni selle kohta, missugustes summades on võimalik juhtkonnal teha otsuseid, mis ei ole eelarves ette nähtud ilma, et nõukoguga peaks arutama või ka seda, et nõukogu on vaja paremini informeerida tehingutest," rääkis Koppel.

Haridus- ja teadusministeerium ei rahuldanud reedel EKA vaiet sihtasutuse Archimedes otsusele, kuna sihtasutuse tegevus ja otsused on ministeeriumi hinnangul põhjendatud ning seaduspärased.

Ülikooli kinnisvara puudutava järelevalve käigus selgus, et Eesti Kunstiakadeemias on aastatel 2007-2012 tehtud olulisi kinnisvaratehinguid ja sõlmitud uue maja projektiga seotud lepinguid, mis ületavad nõukogu kinnitatud eelarvega ettenähtud vahendite mahtu ning eelarves ettenähtud kasutusvaldkondi või katteallikaid. Eelarved on viidud tehtud kuludega vastavaks alles pärast eelarveaasta lõppu. Ettekirjutuses nõutakse ülikooli tegevuse viimist vastavusse seadustega.

Ministeeriumile on esitatud sõltumatu audiitori aruanne, mis annab ülevaate EKA finantsseisundist ja jätkusuutlikkusest, samuti kujunevast finantsseisundist ja tegevuse jätkusuutlikkusest uue õppehoone rajamise ajal ja pärast hoone valmimist. Aruande kohaselt on ülikooli lühiajaline ja pikaajaline maksevõimelisus möödunud aasta lõpu seisuga madal ning finantsprognoosid perioodi 2012-2016 kohta liialt optimistlikud. Aruande kohaselt kujuneb ülikoolil aastatel 2012-2016 oluline tegevuskahjum. Prognoositava tegevusstsenaariumi järgi tekib Eesti Kunstiakadeemial aastatel 2012-2016 pidev maksevõimetus.