EKA uue hoone projektijuht Maike Heido ütles BNS-ile, et mõni pakkuja piirdus ainult ruutmeetrite ja tingimuste lakoonilise esitusega, teised olid palunud arhitektibüroodel koostada EKA ruumiprogrammile vastavad eskiisid. "Seega võtab pakkumiste ülevaatamine ja neisse süvenemine aega."

Ta märkis, et praegu ei ole võimalik öelda, kas kõik pakkumised on tingimustele vastavad.

Heido märkis, et EKA alustab esimese selektsiooniga, mille käigus valitakse välja need pakkumised, millel võiks olla potentsiaali kunstiakadeemia Tartu maantee projektiga konkureerida, ja akadeemia asub nendega detailide täpsustamiseks läbirääkimistesse.

"Eesmärgiks on suve lõpuks saada konkurentsivõimeliste pakkumiste kohta selline informatsioon, mille põhjal EKA nõukogu saab otsustada, kas jätkata Tartu maanteel või mõnes teises asukohas. EKA nõukogu otsuseni loodame jõuda septembri lõpus," lisas ta.

Avalikus küsimises EKA uue õppehoone ehituseks sobiva alternatiivse krundi või rekonstrueeritava hoonestu asukoha väljaselgitamiseks tõi kunstiakadeemia välja järgmised eeltingimused: asukoht Tallinnas, eelistatult kesklinnas, hoonestamata krundi puhul detailplaneeringu olemasolu ning selles määratletud EKA ruumiprogrammiga sobiva ehitusmahu olemasolu, hoonestatud krundi puhul olemasoleva hoonestu sobivus EKA ruumiprogrammi mahutamiseks ja/või vajadusel täiendava ehitusmahu võimalus, 70–80 parkimiskoha olemasolu või rajamise võimalus, võimalus omandi üleandmiseks EKA-le, ühistranspordipeatuste lähedus.

Eesti Päevaleht tutvustas tänases ajalehes EKA uue hoone võimalikest asukohtadest viit, mille pakkumist krundiomanikud lehele ka kinnitasid.

Tallinna olümpiapurjespordikeskuse (TOP) nõukogu esimehe ja ehitusettevõtte omaniku Aivar Tuulbergi sõnul on TOP-i kõrval asuv linnaäärne ja roheline kant EKA uue hoone jaoks üks parimatest variantidest. "Me pakkusime välja, et oleme valmis ka maja suhteliselt kiirelt ehitama ja seda siis välja rentima," ütles Tuulberg lehele.

Ülemiste kaubanduskeskuse juht Ülo Pärnits vastandub looduslikule keskkonnale, kuid idee on sama, mis TOP-il: nemad ehitavad valmis ja kunstiakadeemia rendib. "Kuna Ülemistest saab tulevane Tallinna majanduskeskus, siis sobiks akadeemia nii nende kui meie kontseptsiooniga," rääkis ta. "Me võiks teha näiteks kümneaastase rendilepingu ja see oleks EKA-le rahaliselt palju kergem kui ise ehitada."

Ka Suva AS-i juht Viktor Saarestik ütles lehele, et kui kunstiakadeemia tahaks Kotzebue 1 asuvat vabrikuhoonet osta või välja rentida, siis neile sobivad mõlemad variandid. "EKA tingimusteks oli 14 000 ruutmeetrit pinda ja hea transpordivõrguga asukoht – meil on täpselt need olemas," lausus ta.

Arco Vara juhatuse esimehe Lembit Tampere sõnul peeti nende Tallinna kesklinnas asuvat Ahtri 3 krunti rahvusooperi vääriliseks. "Seda silmas pidades sobiks sinna ka EKA peahoone õige kenasti," rääkis ta.

Pakkumise tegi ka Rotermanni kvartali omanik Urmas Sõõrumaa. "Meie mõte oli, et EKA saaks siin omale vajalikke teaduskondi välja ehitadagi jupikaupa. See poleks finantsiliselt niivõrd koormav," selgitas Sõõrumaa firma U.S. Investi juhatuse esimees Heiki Kivimaa.