Einseln ütles kohtus, et tegu on poliitilise tagakiusamisega. “See on kestnud juba seitse aastat,” märkis erukindral. “Ma ei tunnista end selles asjas süüdi, kuna süüdistustel puudub igasugune alus.”

Einselni sõnul ei olnud tal 1994. ja 1995. aastal mingit põhjust anda käsk soetada kaitsejõududele relvi. “Kaitsejõududel oli tollal vanarauda küll ning uute soetamiseks polnud ka piisavalt raha,” sõnas mees. “Mina pole Olev Salustele ja Manivald Kasepõllule kunagi andnud oma nõusolekut tulirelvade ostmisega tegeleda. Ma ei saanudki sellist nõusolekut anda, sest selliste asjadega tegeles kaitseministeerium.”

Tänasele kohtuistungile polnud tulnud salakaubaveos süüdistatava Soome relvafirma Ultramatic OY esindaja Lauri Väino Juhani Ravanti. Ravanti märkis kohtule saadetud avalduses, et ei soovi protsessist osa võtta, kuna tema hinnangul on kriminaalasjas seiku, mida ta ei saa heaks kiita.

Ravanti kaitsja vandeadvokaat Margus Heek ütles kohtule, et tema klient on halvatud ning ei saa tervislikel põhjustel protsessist osa võtta. Samas väitis kohtus tunnistusi andnud Ravanti soomlasest sõber, et mehe tervisel pole suurt häda midagi.

Kohtunik Merle Parts pidas vajalikuks esitada Soome tervishoiuministeeriumile taotlus Ravanti tervisliku seisundi kindlakstegemiseks. Samas ütles Parts, et kuna kohtualune ühtegi arstitõendit oma tervise kohta esitanud, siis võib asja arutada ka tagaselja.

Ligi viis aastat kestnud kohtuprotsess jätkub 19. septembril Johannes Kerdi, Ants Laaneotsa ja Arvo Sireli ülekuulamisega.

Kaitsepolitsei viis kaitsejõudude peastaabi illegaalse relvaäri kriminaalasja eeluurimise lõpule juba 1997. aasta kevadel. Kapo süüdistab Aleksander Einselni kaitseväe juhatajana võimu kuritarvitamises, kuna ta andis kaitseväe endistele ohvitseridele Manivald Kasepõllule ja Olev Salustele loa relvaküsimustega tegelemiseks.

Einselni ja Ravanti süüasjad eraldati teisest kriminaalasjast, mis jõudis kohtuliku lahendini mullu 20. juunil. Tallinna linnakohus mõistis relvade salakaubaveo ja müügi korraldamises süüdi kaitseväe endise ohvitseri Olev Saluste ja kaitseväe endise autojuhi Meelis Smirnovi ning karistas neid vastavalt nelja ning nelja ja poole aasta pikkuse tingimisi vanglakaristusega.

Relvaäri initsiaatorile ja organisaatorile, endisele ohvitserile Manivald Kasepõllule määras kohus kahe ja poole aastase tingimisi vabadusekaotuse. Relvade salakaubaveole kaasaaitamise ja selles osalemise eest mõistis kohus endisele tolliinspektorile Erkki Sõrmusele ja endisele piirivalvurile Aivar Lepikule kaheaastase tingimisi vabadusekaotuse.

Kaitsejõudude peastaabi endise ülema kohusetäitja Arvo Sireli mõistis Tallinna linnakohus süüdi hooletuses ametikohustuste täitmisel ning määras talle 6000 krooni suuruse trahvi.

Tallinna ringkonnakohus tühistas mullu 12. oktoobril Sirelile mõistetud 6000 rahatrahvi täielikult ning mõistis mehe õigeks. Kasepõllu, Sõrmuse, Saluste ja Smirnovi karistused jättis ringkonnakohus jõusse. Mullu 20. detsembril ei andnud riigikohtu loakogu Kasepõllu, Sõrmuse, Saluste ja Smirnovi kassatsioonkaebustele menetlusluba.

Süüdimõistva kohtuotsuse kohaselt toodi 1994. ja 1995. aastal Kasepõllu ja Saluste juhtimisel Soomest illegaalselt Eestisse ligi 2,5 miljoni krooni väärtuses laskemoona ja relvi ehk üle 1400 püstoli Smith & Wesson ja FM ning mitukümmend tuhat padrunit. Salakaup müüdi Eestis maha.