Einseln ütles BNS-ile, et presidendi otsus esitada Raski kandidatuur riigikogule kinnitamiseks eirab demokraatliku riigikorra kõige tähtsamat põhimõtet — võimude lahusust. “Kohtusüsteem peab olema iseseisev ja sõltumatu poliitilistest hoobadest,” kirjutas Einseln Rüütlile.

“Ühe parteipoliitiku määramine riigikohtu esimehe kohale, kes pole kunagi töötanud kohtunikuna, annab vale signaali nii Eesti rahvale kui ka välismaailmale,” leidis Einseln, kelle sõnul on poliitiku määramine riigikohtu esimeheks ülimalt ebademokraatlik, sest kohtusüsteem peab olema sõltumatu.

Einselni hinnangul on presidendi otsus esitada Rask riigikohtu esimehe ametikohale seadusevastane, kuna Rask pole poliitikast lahkunud. Seega puudub riigikogul igasugune alus antud küsimust esmaspäeval erakorralisel istungjärgul menetleda, leidis ta.

Einselni sõnul on oligarhia poolt jõuliselt pealesurutud Raski kandidatuur ebaeetiline ning demokraatliku ühiskonna õiglustunnet ignoreeriv.

“Riigikogu kiireloomuline kokkukutsumine Võidupüha ja Jaanipäeva nädalalõpule järgnevalt viitab oligarhia vajadusele ruttu, vaikselt ja ilma sisulise aruteluta oma mees paika panna,” leidis endine Kaitseväe juhataja.