Riigikogu liige Eiki Nestor ütles Delfile, et inimeste jaoks, kes on sotsiaalvaldkonna arengutega kursis, ei ole ravikindlustatute numbris midagi üllatavat.

"Kahjuks on nende inimeste seas kahetsusväärsel kombel vähe poliitikuid ja ma vabandan, kuid pean oma kohuseks ütelda, et peale sotsiaaldemokraatide pole viimase rohkem kui kümne aasta vältel mitte keegi selles asjas lahendusi välja pakkunud," kritiseeris Nestor kolleege.

Nestor meenutas, et sotside ettepanek hääletati riigikogu menetlusest välja viimati tänavu jaanuaris.

Arvestatavaid ideid on Nestori sõnul siiani välja pakutud kaks. „Ühe neist tegi aastaid tagasi Praxis ja see muudaks antud suhtarvu sellisel moel, et riik maksaks riiklike pensionide pealt ka sotsiaalmaksu ravikindlustuse osa,“ selgitas Nestor.

Teine sotsiaaldemokraatide idee põhineb Nestori sõnul teadmisel, et lisaks muudatustele maksjate ja mittemaksjate suhtarvus on Eestis pea 100 000 inimest, kellel ei olegi ravikindlustust ja kes selles suhtarvus ei kajastu.

Sotside ettepanek on katta näiteks üldarstiabi teenus, mida praegu kaetakse ravikindlustuse kuludest, muude riigi tulude arvelt. „See tähendaks, et lisaks vältimatule abile ja kiirabile kaetaks ka perearstiteenuste kulud mitte ravikindlustusest, vaid riigi muudest tuludest,“ selgitas Nestor.

Tegemist oleks sisulise muudatusega, sest siis saaksid ka kõik ravikindlustuseta inimesed perearsti teenuse samadel alustel ravikindlustatutega.

Nestori sõnul saaks perearstid nii oma töö eest ausalt tasu, sest täna aitavad nad sageli ravikindlustuseta inimesi lihtsalt heast südamest tasuta. Nestor lisas, et ravikindlustuse võimalused teenuste pakkumiseks aga suureneksid.

Nii Praxise kui SDE ettepanekute kulu on Nestori sõnul samas suurusjärgus.

Nestor lisas, et kuigi maksu maksvate ja mitte maksvate inimeste suhtarv mõjutab ravikindlustuse eelarvet, mõjutab tervishoiukulutuste paratamatut kasvu palju olulisemalt uute ja senisest tõhusamate võimaluste kallihinnalisus ja suurem nõudlus, mis kaasneb üldise elujärje tõusuga.

„Tegevusetus selles vallas toob kaasa omaosaluse tõusu,“ tõdes Nestor ja tõi näiteks voodipäeva- ja visiiditasude tõusu. „Selle läbi aga muutub meie tervishoid palju ebaefektiivsemaks, kui see täna on. Küsimus pole ainult selles, et endal tuleb rohkem maksta.“