„See ei ole kindlasti õige samm, aga see on arusaadav protest,“ ütles sotsiaaldemokraat Eiki Nestor Delfile. „Eesti riik on rohkem kui riigikogu ja Jürgen Ligi ei ole avalik sektor.“

„On selge, et kui seni oleme usaldanud nende kahe sotisaalikindlustuse juhtimise lisaks valitsusele ka teistele huvigruppidele, siis nad ei saa lõputult jääda sinna laamendava Ansipi ja Ligi selja taha, vaadata sealt välja ja öelda, et meie ei ole sellega nõus,“ kõneles Nestor.

Nestori sõnul on tööandjate protest sisu poolest arusaadav, aga tagajärjed on halvad. „Sellega sisuliselt lõpetab valitsus kodanikuühiskonna korras riigijuhtimise,“ lausus ta.

Nestori sõnul on tööandjate protsest suunatud selle vastu, et töötukassa reservide suunamisega riigieearvesse täidetakse Reformierakonna valimislubadust alandada ja hoida madalal tulumaksumäära.

„Ühtepidi on vahe selles, kes seda maksu maksab,“ ütles Nestor ja selgitas, et kui töötuskindlustuse maksu maksavabad ainult töötajad ja tööandjad, siis tulumaksu maksavad ka kõik teised.

„Asja teine pool on see, et niipidi riigi rahandust korras hoida ei tohi,“ kõneles Nestor. „Töötukassa eesmärk on aidata neid, kes tahavad tööle.“

Praeguse maksemäära juures võiks Nestori sõnul laiendada töötukassast hüvitise saajate ringi või tõsta hüvitise suurust. Teine võimalus on lasta alla töötuskindlustuse maksemäär.

„Riigi rahandust saab hoida korras ka teisiti,“ lausus Nestor ja viitas võimalusele tõsta tulumaksu. „Me käitume riigi finantsjuhtimise seisukohast ajuvabalt, täites sellega Reformirakonna valimislubadust.“