Riigikogu juhatuse esimees Eiki Nestor ütles Jaak Madisoni sõnavõtu kohta, et tegemist on riigikogu liikme hea tava rikkumisega.

"Kui keegi kõnesaalis hakkaks pidama sellist kõnet, nagu ta siin pidas, pean talle märkuse tegema. Ja kui ta ei jäta, siis kõnepuldist ära saatma," ütles Nestor, lähtudes riigikogu kodu- ja töökorra seadusest. Seaduse paragrahv 72 näeb ette, et kui riigikogus olev sõnavõtja või küsija kasutab ebakohaseid väljendeid, teeb istungi juhataja talle märkuse. Kui istungi juhataja märkus jäetakse tähelepanuta, katkestab istungi juhataja ettekande, sõnavõtu või küsimuse mikrofoni väljalülitamisega.

Nestor möönab, et see, kuidas üks riigikogu liige avalikul üritusel esineb, on üldjoontes tema enda asi. Ometi on siingi head tavad, millest võiks lähtuda. Riigikogu liikme hea tava kirjelduses seisab, et riigikogu liige on kolleegide ja teiste kaaskodanike vastu lugupidav, viisakas ja väldib sobimatut keelekasutust. "Mina näen, et valdav osa riigikogu liikmetest, kui nad oma sõnu seavad, püüavad välja öelda kõigepealt oma mõtteid ja mitte pühendada oma kõne teiste solvamisele igal võimalikul moel," ütles Nestor. "Nii et kindlasti mitmed sõnavõtud, mida Martin Helme ja Jaak Madison on teinud, rikuvad riigikogu liikme head tava," lisas riigikogu juhatuse esimees.

Uurides, mismoodi võib ühte riigikogu liiget hea tava rikkumise eest korrale kutsuda, vastas Nestor, et riigikogu liikme hea tava täitmist saab nõuda valija. Nestor rõhutab, et riigikogu liikme tööandjaks on need inimesed, kes on saadiku riigikokku valinud. "Mitte valida selliseid inimesi parlamenti," sõnas Nestor ühe lahendusena.

Kui riigikogus hakkavad ärevavad teemad arutlusele kerkima, siis toonitab Nestor, et riigikogu saal ei ole vihakõnede koht. Riigikogu kui kollektiivi üksmeelt, sisekliimat ja mainet mõjutavad Nestori sõnul taolised sõnavõtud kahtlemata halvasti. "See mõjub kahtepidi halvasti. Kõigepealt on siin kindlasti haritud, endast ja teistest lugu pidavad inimesed, kes mitte kunagi selliseid kõnesid ei pea. Ja see, kui üks inimene avaliku kõne sellise tooniga ja solvava viisiga teeb ja mõtleb, et ta ise kuidagi teravam on, see on ka eksitus. Väga paljudel juhtudel arvatakse, et riigikogus on kõik sellised: kui üks sahkerdab mingi telefoniga, siis kogu riigikogu sahkerdab telefonidega," tõi Nestor näiteks, kuidas taolised skandaalsed juhtumid kahjustavad riigikogu kui terviku mainet. 

"Ma olen kindel ja tean, et väga paljud riigikogu liikmed on sellise sõnakasutuse suhtes tõsiselt pahased," ütles Nestor. "Inimesel võib ju olla erinev arusaam asjadest. Sellepärast meil kuus fraktsiooni riigikogus ongi. Aga oma erinevat arusaama asjadest saab välja öelda nii, et sa ei kasuta ebasobivaid väljendeid ja ei lähe sellise vihakõne ja räuskamise peale," sõnas Nestor kokkuvõtvalt. 

Eile Toompeal toimunud aktsiisitõusuvastasel miitingul pidas kõne EKRE skandaalne poliitik Jaak Madison, kes materdas tigedalt Taavi Rõivase valitsust ning tegi IRL-ile ja Vabaerakonnale ettepaneku seljad kokku lüüa, et kukutada "sotsiaalliberalistlik lillade koalistioon".

Riigikogu juhatuse esimees Eiki Nestor kuulub Sotsiaaldemokraatlikusse erakonda.