Sotsiaaldemokraat Eiki Nestor juhtis tähelepanu, et tavapärasest erinev kord on sätestatud riigikogu töö- ja kodukorra seaduse paragrahvis 153, mis käsitleb olulise tähtsusega riiklike küsimuste arutelu.

"Sellel arutelul ei võeta vastu ega muudeta mitte ühtegi seadust, ei võeta vastu mitte mingit otsust. See ongi arutelu kõige otsesemas mõttes," kirjutas Nestor vastuseks riigikogu kantselei direktorile Maria Alajõele oma blogis. "Kui mõni riigikogu komisjon või fraktsioon peab probleemi tähtsaks, siis on tal õigus see arutelu algatada ja kutsuda esinejad."

Nestori sõnul saab sellel arutelul esitada erinevaid arvamusi, seejuures aga ei saa hääletada, sest hääletada pole mitte midagi.

Nestor tõi näiteks inimarengu aruande, mis on olulise riikliku tähtsusega teema ja kus täiesti loomulikult esinevad riigikogu täiskogul ka selle aruande autorid.

Riigikogu juhatus suukorvistas demokraate

Nestor leidis, et käesoleva sajandi parlament peab olema avatud arvamustele, mitte mingi kinnine volitustega tegelaste klubi.

"Ergma, Randjärv ja Ratas rikkusid kehtivat seadust, kui püüdsid meile siinkohal juhiseid anda. Mis õigusega," küsis Nestor oma sissekandes.

Nestor meenutas riigikogu tööd reguleerivat seadust mittetundvatele inimestele, et Eesti Vabariigi ministril on õigus igas täiskogu päevakorrapunktis sõna võtta. "Seda võimalust tuletasime meelde ka riigikogu juhatusele, kui meid suukorvistama hakati," ütles Nestor. "Juhatus seda märguannet ei pidanud millekski ja rikkus kehtivat seadust."

Kuulanud ära kõrvalsaalis nii Soome ministri, meie professori ja hea kolleegi Mart Meri, ütles Nestor: "Kahju, aga riigikogu täiskogu jäi ilma suurepärasest ettekannetest hariduse teemal."

Riigikogu juhatus lükkas tagasi sotsiaaldemokraatide algatuse arutada täiskogul riiklikult tähtsa küsimusena hariduse kättesaadavuse teemat, kus üheks ettekandjaks oli Soome haridusminister. Debatt toimus eile riigikogus ruumides, kuid mitte saalis täiskogul.