Delfi palvel riigikogu viimse 20 tööaasta otustele tagassi mõeldes märkis Nestor, et tema eriline lugupidamine kuulub kõigile neile rahvasaadikutele, kes hääletasid nende otsuste poolt vaatamata sellele, et vastuvõetava tegelik sisu võis esialgu jääda suurele osale valijaskonnast arusaamatuks, sest nende otsuste seost järgmiste sammudega oli pea võimatu selgitada.

"Siinkohal ei olnudki nii keerulised need otsused, mis seotud Eesti liitumisega Euroopa Liidu või NATO-ga," ütles Nestor. "Palju raskemad otsused sündisid veelgi varem, kui meie eesmärgiks oli kuuluda Euroopa Nõukogu liikmete ehk siis vabade demokraatiate hulka."

Nestori hinnangul pole see tee veel ka täna lõpuni käidud, sest ka aastal 2012 on Eestis veel liiga palju eelmisest Nõukogude Liidu aegsest elust pärit sallimatust ja isegi viha.

"Kahjuks on sellele lisandunud majanduslikust seisundist tulenev ülbus, mis on sisult samasugune „nõuka“ aegne jäänuk, nagu hulk foobiaid kõige meist erineva vastu," sõnas Nestor.

Valitsusjuhtidest hindab Tarandit

"Ma tõesti hindan kõigist valitsusjuhtidest kõige kõrgemalt Andres Tarandit," vastas Nestor, kui Delfi palus hinnata taasiseseisvuse valitsusjuhte.

Nestor möönis, et Tarandi valitsemisaeg oli kõige lühem ja tema jõulurahuvalitsust on kirjeldatud ka kui valitsust, kes suuri saavutusi korda ei saatnud.

"Tegelikult oli tema peaministriks olekul Eesti edasisele arengule suur tähtsus, kui me võrdleme enda saatust meile sarnaste riikidega," selgitas Nestor. "Asjaolu, et vabaduse saabumisest saadud õhin ja vaimustus võib oma keerukuses valmistada ka pettumust ja selle sama vabaduse toel ühiskond ka tagasi pöörduda, on pea kõigis saatusekaaslastes maades tõeks osutunud."

Nestor meenutas, et Eestis möödus see kõik mõnevõrra valutumalt, sest Andres Tarand peaministrina andis lootust, et saab olla vaba ja demokraatlik mingil teisel, inimestele arusaadavamal moel.

"Seetõttu ei pöördunud ka Eesti niivõrd räiges suuruses endiste juhtide poole tagasi, et neis siis uuesti pettuda," ütles Nestor. "See oligi Tarandi kui peaministri ainus ülesanne ja selle ta täitis suurepäraselt."

Nestor avaldas oma lugupidamist kõigile peaministritele, ministritele ja ka rahvasaadikutele, kes need 20 keerulist aastat on oma panuse Eestile andnud.