Riigikogu esimees Eiki Nestor ütles Delfile, et Eesti suveräänsus on juba üle kümne aasta tugevam, kui ta kunagi varem ajaloos olnud on.

Nestori sõnul kadus meie iseseisvus vahepeal eelkõige selle tõttu, et meil ei olnud liitlasi ja sõpru, õigemini nendest sõpradest ei olnud asja ja liitlasti meil ka ei olnud. "Täna, ma arvan, on meie suveräänsus selles muutunud maailmas nii tugev, kui ta üldse olla saab."

Riigikogu esimees leidis, et oleme globaliseerunud maailmas selgelt valinud ühe meile kõige sõbralikumate, meist kõige paremini aru saavate riikide koosluse Euroopa Liidu ja NATO näol. "Need kaks kooslust ongi lisaks meie enda oma tahtele meie suveräänsuse kõige suuremad garandid," ütles Nestor.

"Kes kõik räägivad selle vastu, räägivad suveräänsuse vastu. Miks EKRE seda teeb, kas ta teeb seda oma naiivsusest või on keegi neil kuskil palunud seda teha, seda küsige nendega käest," soovitas riigikogu esimees.

EKRE fraktsiooni esimees Martin Helme ei nõustunud Nestori arvamusega, et meie suveräänsus on aegade suurim, tuues välja, et retoorika ja reaalsus on liialt erinevaks muutunud. „See on üks põhjus, miks me algatasime selle arutelu, et retoorika sellest, kuidas meil on suveräänsus suurem kui kunagi varem, ja praktika sellest, kuidas meie tegelik otsustusõigus on piiratum kui kunagi varem, peab leidma ühel hetkel lahenduse."

Helme leidis, et ühiskonnas tekkinud usaldamatus valitsuse ja riigikogu vastu ning ärevus on välja kasvanud sellest, et kodanikud ei saa realiseerida põhiseaduses ettenähtud riigivõimu, sest nende arvamust ei küsita. "Lihtsalt neile öeldakse, et kõik on hästi, kõik on ilus, tegelikult teil on suveräänsus, mis siis, et te kuidagi seda kasutada ei saa. Need jutupunktid lihtsalt ei kanna."