ERRi poliitikasaadete toimetus on otsustanud pühapäevaõhtuse ETV debati pühendada presidendivalimistele Riigikogus. "See on täiesti aktsepteeritav, ajakirjanduslikest kaalutlustest lähtuv otsustus, mida pole alust vaidlustada. Valimiskogu eel korraldab ETV uue debati, kus osalevad valimiskogu kandidaadid," sõnas Tammerk.

ERRi presidendivalimiste kord käsitleb tervet valimisprotsessi oma erinevates etappides ning tasakaalustatus tuleb tagada tervikuna, mitte kitsalt üksiksaate kohta. "Valimiskampaania kajastamise tasakaalustatuse ja erapooletuse kohta ERRis saab anda hinnangu siis, kui valimised on toimunud. Praegu on ju võimalikud kandidaadid alles staadioni serva peal.

Ebamõistlik valimisseadus tekitab segadust

Presidendivalimiste suure probleemina näeb Tammerk teadmatust, kes on millises etapis kandidaat. "See on seadusandluse küsimus, mis vajaks kindlasti Riigikogus lahendust. Ebamõistlik valimisseadus jätab kandidaatide ametlikuks ülesseadmiseks ja registreerimiseks väga lühikese aja. See tekitab segadust, spekulatsioone, mahitab tagatoakokkuleppeid, mis ei ole avalikkuse huvides. Loomulikult raskendab seadus ka ajakirjanduse tegevust. ERR ei ole hiromant, kes suudaks ennustada, kes seatakse üles järgmistes voorudes. Seni tuleb tegutseda olemasoleva info põhjal, mida ERR praegu ka parimas tahtmises teeb," selgitas Tammerk.

"EKRE juhtide süüdistused tasakaalu puudumise kohta ei oma praeguse seisuga alust," sõnas Tammerk.

Pühapäeva õhtul toimub ETV-s presidendikandidaatide debatt, kuhu esialgu ei kutsutud Siim Kallast, Marina Kaljuranda ega Mart Helmet. Kohal on aga Eiki Nestor, Mailis Reps ja Allar Jõks, kelle nimed on riigikogu 1. voorus ametlike presidendikandidaatidena valimiskomisjonile edastatud.

Paar päeva tagasi selgitas ERRi juhatuse liige Ainar Ruussaar Delfile, et mitteametlikke kandidaate tahaks saatesse kutsuda küll, kuid seda tehes rikutaks seadust.

Pärast teema avalikkuses tõstatamist tehti mööndus Siim Kallasele, kuid selle peale on omakorda nördinud Mart Helme.