Kriminaalne sündikaat on väidetavalt vastutav 3,5 miljoni Austraalia dollari (umbes 2,35 miljoni euro) varguses. Peamiselt tegutseti sotsiaalmeedia kaudu online-lehtedel ning põhilisteks sihtmärkideks olid Austraalias elavad Eesti kogukonna liikmed, vahendab väljaanne au.news.yahoo.com.

Uurimise käigus ilmnes, et kontodelt saadeti omanike teadmata raha Austraalias elavate eestlaste kontodele.

Arvatavalt on grupi ohvriks langenud üle 100 inimese üle riigi, vahendab väljaanne www.abc.net.au. Inimesi värvati enda jõuku aga peamiselt Eestist ning Ida-Euroopast, kelle kontosid siis pettuseks kasutati.

Politsei on kinni pidanud 23-aastase Eesti mehe, kes väidetavalt omastas kokku 195 000 Austraalia dollarit kuuele pangakontole.

Süüdistatav toodi hiljuti Perthi magistraadikohtusse ja ta jäeti kuni 9. märtsini vahi alla.

Samuti on suur hulk skeemiga seotud eestlasi politsei teatel kindlaks tehtud. Näiteks on teada veel 20-aastane eestlane, kes vahistati mullu detsembris ning 18-aastane eestlane, kes vahistati mullu sügisel.

18-aastasele mehele esitati kümme süüdistust ebaseaduslikult omastatud vara saamises, üks süüdistus ebaseaduslikult omastatud vara saamise katses ning neli süüdistust kõnealuse varaga kaubitsemises.

Teisele, 20-aastasele noormehele, esitati kaks süüdistust ebaseaduslikult omastatud varaga kaubitsemises.

Välisministeeriumist öeldi Delfile, et saatkond on juhtumist teadlik, kuid rohkemat nad kommenteerida ei saa.

Uurija Andie Fagan pettuste büroost soovitas Eesti kogukonnal valvas olla.

"Nende veebilehtede kaudu satuvad (eesti - toim.) kogukonna liikmed haavatavasse olukorda ning neid võib ähvardada vangistus ja rühmituse ähvardused juhul, kui nad on selle tegevustega seotud," lausus ta.

Fagani sõnul võib süüdimõistmisel mehi oodata kuni 20-aastane vanglakaristus.

Eestlane Austraalias, anna teada, kas sina või mõni su tuttav langes ka pettuse ohvriks? Või on sul muud infot antud juhtumi kohta? Kirjuta meile juhtunust aadressile rahvahaal@delfi.ee või vihje@delfi.ee. Anonüümsuse vajadusel garanteerime.