Ühtsuse säilitamise oluliseks põhjuseks on praeguse Keskerakonna edukus. Keskerakonnal on 14 600 liiget, 27 kohta riigikogus ja sellega kaasnev püsiv sissetulek riigieelarvest, tugev meeskond, kinnisvara ja toimiv bürokraatiamasin. Iga lahkulööv kildkond peaks hakkama nullist ehitama uut erakonda, võisteldes samas turunišis Keskerakonnaga, kellel on laialt erinevaid ressursse käes.

Seetõttu on tähtis kontroll praeguse Keskerakonna üle. Siin on aga eestlastel eelis. Keskerakond sai alguse Rahvarindest ja selle aja pärandina on Keskerakonnal suur, peamiselt eakatest eestlastest koosnev liikmeskond. Viimased kümmekond aastat on Keskerakond olnud vene valijate seas peaaegu ainuvalitseja, aga läheb veel kaua, enne kui venelaste osakaal Keskerakonna tavalikmete seas kasvab nii suureks, et venelased suudaksid selles erakonnas jõuga ülevõtmise teha.

Cписок Сависаара

Keskerakonna sisevõitluse ühe tagajärjena spekuleeritakse vahel, et kui Savisaar kaotab kuu aja pärast kongressil, siis teeb ta oma valimisnimekirja, mida nimetatakse irooniliselt venekeelse nimega Cписок Сависаара. Savisaarel endal on tervist ja kaasvõitlejaid jäänud alles aga nii vähe, et sellel nimekirjal on jõudu vaid siis, kui sellega liituvad ka populaarsed vene poliitikud Yana Toom ja Mihhail Kõlvart.

Proovime nüüd läbi mängida stsenaariumi, kus Savisaar, Toom ja Kõlvart teevad uue, varjamatult venemeelse erakonna. Mis siis juhtub?

Kõik kolm on venekeelses kogukonnas väga tuntud ja populaarsed poliitikud, kes saavad igas olukorras palju hääli. See võiks justkui olla alus uue tugeva jõu tekkeks, aga asi on natuke keerulisem. Suurimaks takistuseks sellise jõu edule on Tallinna linn.

Keskerakond valitseb juba mitmendat perioodi üksi Tallinna, sest nad on suutnud kahtedel valimistel saada üle 50 protsendi häältest. Tallinna elanikest on aga natuke üle poole eestlased ja kuna päris sadat protsenti venekeelsete inimeste häältest ei suuda saada isegi mitte Keskerakond, vajab Keskerakond ainuvõimu jaoks ka eestlaste toetust.

Cписок Сависаара ei suuda tõenäoliselt kohe peale loomist Tallinna linnavolikogus ülemvõimu saavutada, mistõttu Keskerakonna ainuvõim mureneks. Allesjäänud Ratase, Simsoni ja Repsi (RSR) Keskerakond peab tegema koalitsiooni praeguste opositsioonierakondadega.

Suur puhastus

Taolisele koalitsioonile järgneks suur puhastus Cписок Сависаара toetajate seas. Keskerakonnaga seotud inimeste hulgaks Tallinna linnasüsteemis nimetas Lauri Laasi kunagi 200. Paljud neist on venekeelsed ja võivad tunda kiusatust ühineda uue vene erakonnaga. Samas jääksid nad siis kohe tööst ilma ega suudaks tööturult tõenäoliselt sama tasuvat tööd leida. Iga uue vene erakonnaga ühinev Tallinna linnatöötaja peab endalt küsima, kas ta saab hakkama ilma linna palgata. Sama olukord jätkuks ilmselt ka peale järgmise aasta valimisi.

Sama juhtub kõigi ettevõtjatega, kes mõtlevad uut vene erakonda rahastada või selle nimekirjas kandideerida. Keskerakonna linnatöötajad teavad hästi, kellel millised lepingud on, mistõttu need ettevõtjad riskivad neist ilma jäämisega. Rahastamine on uue vene erakonna jaoks võibolla kõige kergem küsimus, sest Venemaalt saab ju ikka raha. Samas muudaks Venemaalt raha vastuvõtmine selle erakonna teiste jaoks veel suuremaks paariaks kui ta muidu oleks.

Savisaarest, Kõlvartist ja Toomist ilma jäänud Keskerakond muutub samal ajal üleöö valitsuskõlbulikuks ja pääseb ilmselt valitsusse. Keskerakonnas on mitmeid noorema põlvkonna venekeelseid poliitikuid, keda Keskerakond saaks ministriks panna. Mõõdukamad Keskerakonna venelased on seetõttu valiku ees, kas jääda Keskerakonda, mis võimaldab saada võimule oma ideesid ellu viima, või minna uude vene erakonda, kus võimule saamise tõenäosus on väga napp, aga samas saab rääkida seda juttu, mis siinsetele venelastele väga meeldib.

Vihane võitlus

Uue vene erakonna ja Keskerakonda jäänud venelaste vahel puhkeb valijate pärast vihane võitlus. 2019. aasta riigikogu valimistel saaks see erakond Toomi ja Kõlvarti populaarsuse toel tõenäoliselt riigikogusse, aga arvatavasti esialgu üsna väikese, radikaalse parteina, kellega keegi mingit tegemist teha ei taha.

Uue partei jaoks on kriitilise tähtsusega tuntud venekeelsete poliitikute kaasamine olukorras, kus ülehüppajatele pole pakkuda ei võimuperspektiivi ega töökohta.
Toetus rahvuste kaupa
2011. aasta riigikogu valimistel luges vaid 34,3 protsenti Keskerakonna valijatest ennast rahvuselt eestlaseks, samal ajal kui Reformierakonna, IRL-i ja SDE puhul oli see osakaal vastavalt 98,8, 94,2 ja 95,7 protsenti.

Suurem hulk Eesti venelasi elab viies valimisringkonnas Tallinnas, Harjumaal ja Ida-Virumaal. Toom ja Kõlvart saavad olla esinumbrid vaid kahes, ülejäänud kolmele tuntud esinumbrite leidmine võib kujuneda raskeks. Eriti raske on olukord Ida-Virumaal, kus kohalik poliitika on oligarhiliste grupeeringute kontrolli all, kellel pole erilist huvi praegust olukorda muuta. Just Savisaare otsus viia 2015. aasta riigikogu valimistel ülipopulaarne Toom Ida-Virumaale tõukas Ida-Viru vene poliitikud toetama Keskerakonna sisevõitluses Kadri Simsonit. Ida-Virumaal hea tulemuse saavutamiseks tuleks sinna kandideerima viia kas Toom või Kõlvart, aga siis jääks Tallinn veel kehvemini kaetuks.

Vene valijad omakorda on valiku ees, kas toetada radikaale, kelle jutt meeldib, aga kes ei pääse eales võimule, või pragmaatikuid, kes teevad väikeseid, aga konkreetseid samme venekeelse kogukonna heaks. Senise Keskerakonna edulugu venekeelsete inimeste seas on paljuski just näide pragmaatilisest suhtumisest.

Tasub olla koos

Kokku võimaldaks kõigi venekeelsete inimeste toetuse võitmine saada riigikogus 15-20 kohta, mis tähendaks umbes kolmanda suurusega riigikogu fraktsiooni ehk lootust valitsust moodustada väga poleks isegi siis, kui õnnestuks leida partnerid. Just venelaste ja eestlaste toetuse kombineerimine on võimaldanud Keskerakonnal saada pidevalt tulemus vahemikus 25-30 kohta, mis vastuvõetava erakonna esimehe korral võimaldaks moodustada valitsust.

Keskerakond võib ju saada suurema osa oma häältest venelastelt, aga just lisanduv eestlaste häälte hulk tõstab Keskerakonna toetuse tasemele, kus nad saavad ennast Reformierakonna kõrval nimetada üheks kahest suurest erakonnast. Seetõttu on kõigile keskerakondlastele kasulik püsida koos.

Keskerakonna eestlaste positsiooni tugevdab veelgi see, et Keskerakonna kontroll venelaste häälte üle on praegu nii tugev. Vene valija toetus Keskerakonnale on nii kindel, et Keskerakond ei pea selle pärast väga pingutama. Eestlaste toetuse pärast võistleb aga kuus riigikogu erakonda, mistõttu Keskerakonnal on vaja eestlaste toetuse saamiseks just neile rohkem tähelepanu pöörata. See tugevdab veelgi Keskerakonna eestlaste ehk RSRi positsioone.

Tõenäoliselt jätkub peale Savisaare lahkumist Keskerakonnas sama olukord mis praegu - kõik püsivad samas parteis ja teevad vajadusel tihedat koostööd. Teistes küsimustes, näiteks välispoliitikas, talutakse rahulikult erimeelsusi. Seni, kuni Toom püsib Euroopas ja Kõlvart Tallinna linnavalitsuses, ei takista see ka Keskerakonnal valitsuses osalemist.