Kui avaldate soovi proovi teha, saate karbi, milles on juhend proovi tegemiseks, ja kaks proovikomplekti. Need koosnevad suuõõnekaabitsast ning säilitusampullist, milles olevasse vedelikku kaabits tuleb pärast proovi võtmist asetada, kirjutab Eesti Päevaleht.

Proovi võtmine ei tekita mingeid ebameeldivusi, selleks tuleb poole minuti jooksul kraapida kaabitsaga mõlema põse sisekülge. Kordusproov tuleb teha minimaalselt kaheksa tundi hiljem. Meestel on valida, kas nad soovivad saada uuritud isa- või emaliini pidi, naistel valikut pole, nemad saavad märkida vaid emaliini.

Ometi ei anna proov mingit teavet prooviandja ega tema perekonna tervise kohta, samuti ei määrata kellegi lähisugulust. Vanemad võivad tellida lisakomplekte ja saata ka oma laste proovid, kuid nende sugulust ei tuvastata. Geenide omanik jääb anonüümseks. Vaid proovikomplektis sisalduva koodiga saab ta NG kodulehel näha, milline on olnud esivanemate tõenäoline teekond kümnete tuhandete aastate eest. Alles seejärel saab proovi teinu valida, kas ta soovib annetada teabe ülemaailmsesse andmebaasi.

Geneetik, Eesti teaduste akadeemia president Richard Villems tõdes, et kuigi ettevõtmine on noor, on see jõudnud erakordse proovide hulgani — üle 250 000. “Varem opereerisid sellised uuringud 40 000-se andmestikuga. Neil jõuab see arv lõpuks lähedale poolele miljonile. Kuigi alguses oli liiga palju eurooplasi, siis nüüd suudavad nad aina rohkem katta selliseid huvitavaid paiku nagu Kesk-Aafrika, Madagaskar jne,” kiitis Villems ettevõtmist, millel on maailma suurim koeproovide andmebaas.

Ettevõtmises osalevast 30 põhiteadurist pooled on Villemsi sõnul sellel alal maailmas väga nimekad. “Kuueteistkümnega neist olen koos artikleid avaldanud,” sõnas Villems.

Ettevõtmist saadab ameerikalik kisa-kära. “Alguses olid geneetikud veidi rohkem kriitilised, praegu on projekt aga näidanud progressi. Selge on see, et IBM tähendab arvutusvõimsusi ja karja kaupa matemaatikuid ning National Geographic ei ole just kah tundmatu nimi,” lausus Villems.

24.–28. augustini peavad uurimisgrupi liikmed Tallinnas oma aastakoosolekut. Populatsioonigeneetik Spencer Welles, ettevõtmise NG-poolne koordinaator, peab rahvusraamatukogus avaliku loengu, millest tehakse ka tõlge. Kohale saabuvad pooled maailma inimgenoomi selle tahu tippuurijad, kes tegelevad küsimusega, kust me tuleme.

Üks maailma tugevamaid, nn lihtrahva geeniuuringute firma 23andMe pakub interneti kaudu umbes 10 000 krooni eest personaalseid geeniuuringuid, mille tulemused annavad ka võimaluse ennetada tõenäolisi haigusi.

tellimuse esitamist saate “tuhandedollarilise süljetopsi”, millesse tuleb korraks sülitada ja see siis kaasas olevas ümbrikus firmale läkitada ja kahe kuu pärast saabub vastus.

Ettevõtja Allan Martinson, kes on protseduuri läbi teinud, sai vastuse umbes poolteist kuud pärast proovi saatmist. “Mulle saadeti elektronkirjaga parool ja avati veebis ligipääs. Määratud on kümned tuhanded markerid,” selgitas Martinson.

Prooviandja markerite järgi antakse korrelatsioon 50–70 haiguse või soodumuse kohta, nagu näiteks suhkurtõbi, kiilanemine, aga ka õppimisvõime jne.

Teine osa tulemustest puudutab päritolu. Kust on tulnud esivanemad, millisesse rassi kuulutakse, milline on suhe teiste rassidega. “Sain teada, et olen kindlasti põhjaeurooplane — tulemus oli 100 : 0,” ütles Martinson.

Lisavõimalusi pakutakse kuni isaduse määramiseni. Selleks on loomulikult vaja ka teist proovi, mille suhtes seda teha, ning loomulikult prooviandja nõusolekut. “Purgil seisis: võid avastada, et sinu isa ei ole su isa, aga firma selle eest vastutust ei kanna,” ütles Martinson.

2000-kroonine sugupuu

Väljastpoolt USA-d ja Kanadat tellijatele maksab komplekt umbes 1250 krooni. Saadetis jõuab tellijani kullerteenuse UPS vahendusel, kust võetakse ise saajaga ühendust.

Sellele lisandub 328 krooni tolli- ja käibemaksu (6,5% + 18%) ning 236 krooni tollideklaratsiooni vormistamise tasu kohalikule UPS-i esindajale.