"Grupile on Baltops sel poolaastal teiseks suureks õppuseks, mis võimaldab meil peale miinitõrje harjutada ka mitmekesist koostegevust õhu- ja pealveetõrje valdkondades," ütles NATO 1. alalise miinitõrjegrupi ülem kaptenleitnant Johan-Elias Seljamaa. "Kokkuvõttes on seni õppus igati korda läinud, näidates liitlaste koostöövõimet ning pühendumist Läänemerel," lisas ta.

Õppusel on kulmineerumas taktikaline faas, mil tehakse stsenaariumi kohaselt miinitõrjet õhu- ja ka pealvee ohu tingimustes, tagamaks sõbralikele üksustele ohutu liiklemise mereteedel. Lisaks õppuse tarbeks veesatud õppemiinidele on leitud ka varasemate õppuste õppemiine ning kahjutuks tehtud maailmasõdade aegseid lõhkekehasid.

Ligikaudu 6000 osalejaga õppust Baltops peetakse tänavu 4.-16. juunini ning seda viiakse läbi Läänemere lõunaosas. Õppusel osaleb üle 50 laeva, mitmete maaväe ja õhuväe üksustega on esindatud kokku ligi 15 NATO liitlast ja partnerriiki.

Lisaks NATO miinitõrjegrupi lipulaevale Wambola on Eestist õppusel osalemas ka miinijahtija Admiral Cowan.

NATO 1. alalist miinitõrjegruppi (SNMCMG1) on möödunud aasta juunist esmakordselt ajaloos juhtimas Eesti mereväeohvitser – kaptenleitnant Johan-Elias Seljamaa. Käesoleva aasta algusest on ka NATO üksuse juhtstaabi liikmed Eesti mereväelased.

Ühena neljast NATO merelise väejuhatuse alluvuses olevast laevade grupist on NATO 1. alaline miinitõrjegrupp valmidusüksus, mis pakub miinitõrjealast kompetentsi ning keda allianss võib viiepäevase etteteatamisajaga saata erinevatesse maailma paikadesse.