Kui ärev on hetkel (neljapäeva pärastlõunal) olukord Kairo tänavatel ja mis tegelikult toimub?

Olukord on kohapeal väga ärev, sest see, mis eile tänavatel toimus, oli juba kodusõja maiguga. Tean, et välismeedias kirjutatakse palju armee ja politsei vägivaldsest tegutsemisest, nii see näib, aga teades mässavate Moslemivennaskonna liikmete mentaliteeti, on nende jõuga minemaajamine ainuke kiire ja kindel rada. Neile ju pakuti rahumeelset lahkumist, kuid nad otsustasid jääda ja vastupanu osutada. Täna pärastlõunal on siiski juba rahulikum, ilma suuremate pomm- ja vereuudisteta.

Kas teil on plaanis veresauna jätkumisel riigist lahkuda?

Ei kavatse lahkuda, kuna need mässud pole veel minu tänavale ja minu majja jõudnud. Minu lahkumine sõltub pigem sellest, kas Kairo Ooperimaja, kus ma parasjagu töötan tantsijana, alustab hooaega õigeaegselt, nimelt nihutati juba esimest tööpäeva üheteistkümne päeva võrra ja käivad jutud, et kui eriolukord jääb kestma, siis alustame oktoobris.

Ja loomulikult, kui peaks kodusõjaks minema ja kui ma sõjaajakirjanikuna siin tööd ei leia, siis tulen tagasi Eestisse. Ma ei naljatle siinkohal, kuna ma armastan raporteerimist siit hullumeelsest eksootilisest maailmast ja praegu ajalugu tegevast riigist.

Mida kohalikud toimuvast veresaunast arvavad?

Kohalikud on närvilised ja mures, kuna eilne mässulaine tuli kõigile ootamatult. Nad ei tea, mis Egiptusest saab, kas tuleviku Egiptus saab olema demokraatliku Ameerika eeskujul või halastamatult pikaltveniv kodusõda nagu Süürias, nendel teemadel nad praegu vestlevad. Nad usaldavad armeed pimesi, kuna kogu rahva võim tegutsemiseks neile antud. Kindral Sisi on praegu staaristaatuses.

Kas eriolukorra väljakuulutamine ja öine liikumiskeeld mõjutavad ka teie elu ja kui oluliselt?

Kindlasti mõjutavad oluliselt. Esiteks tuleb kõik tegemised väljaspool kodu lõpetada enne kella 6 õhtul, et oleks veel tund aega turvaliselt koju jõudmiseks. Ja ülejäänud aeg tuleb kodus istuda, teleka ees uudiseid jälgides. Isegi egiptlased ei võta praegu riski liikumiskeeldu murda, kuna sõjavägi vahistab igaühe, kes ilma mõjuva põhjuseta õhtul ringi luusib, sellega enam ei naljatata.

Lisaks tuleb alati kaasas kanda isikudokumenti, sest ilma selleta on sõjaväel ja politseil luba isik arreteerida pelgalt kahtluse alusel, seda eriolukord tähendabki - piiramatut isikute kinnipidamist, küsitlemist ja arreteerimisvabadust. Autoga linna peal ringi sõites peetakse meid sageli kontrollpunktides kinni ja otsitakse auto läbi, veendumaks, et me relvi, gaasi või muud sellist ei vea.

Millest verevalamine alguse sai? Mis oleks toimuvale lahendus ja mida toob teie arvates tulevik?

Ei oskagi öelda. Armee teab, et aeg tiksub, egiptlased, meedia ja välismaailm jälgib ja ootab. Mida kauem oodatakse, seda kauem on Moslemivennaskonnal aega ennast koguda ja uueks rünnakuks valmistuda. Kõige tähtsamad vennaskonnaliidrid on juba vahistatud, aga peamine küsimus on nendele lojaalsete vägivaldsete võitlushimuliste toetajate ohjeldamine.

Kas ja kuidas, näitab vaid aeg. Kõige suurem viga oli juba algusest peale religiooni segamine poliitikasse. Loodan, et egiptlased on sellest õppinud ja uutel valimistel seda viga enam ei tehta. Religioon jäägu mošeedesse ja poliitika võimuorganitesse.

Kaidi tegemistel on võimalik silma peal hoida tema blogi kaudu!