"Ei ole eriti hea olla õues. Vahepeal õhemalt, vahepeal paksemalt, aga kogu aeg sajab. Ja tuul - selline tunne on, et ei jää seisma lihtsalt. Vahepeal, kui kõvasti puhub, siis on ikka nii, et hoia mütsi kinni ja rohkemgi veel. Puudest ikka oksi lendab," kirjeldas Martinson praegust Sydney ilma.

"Eile öösel oli küll selline tunne, et puhub aknad sisse, sest tuule mühin on nii võimas, et lõgistas rõdu ukse lahti," rääkis Martinson, kelle sõnul tekitas see olukord kõhedust, seda enam, et rõdul lendas vasakule-paremale 7-8-kilogrammine jääkohver.

Martinsoni sõnul kõik n-ö ujub ja ühtlasi on ilm ebaharilikult külm. Kui tavapärane oleks, et õhutemperatuur tõuseb päeval üle 20 kraadi, siis tormi ajal on temperatuur langenud 12-13 kraadini. "See pidi olema kümnendi suurim torm," ütles Martinson, kelle sõnul on sellised tormid harilikult ookeani peal.

Sydneys on osa inimesi elektrita ja kõik, kel kuhugi väga vaja pole minna, püsivad toas. Samas on kohalikud ootamatute ilmastikuoludega harjunud ja seetõttu suurt paanikat enne tormi saabumist ei olnud. "Ookean on kõrval, sel on täiesti omad mõtted, teeb nii, kuidas ise tahab," nentis Martinson.

"Kuna on suur tuul ja torm, siis lained tekivad seal, kus nad ei tohiks tekkida. Lained tekivad üldiselt ainult avatud ookeaniga kohtudes, aga nüüd suure tormiga on ooperimaja ees ka surfarid," rääkis Martinson, kelle sõnul tekib lainelauduritel selline võimalus ehk korra aastakümnete jooksul.

Tormi tõttu on Sydney ooperiteatri juures umbes kahemeetrised lained ja rannikuvetes suisa kuue- või seitsmemeetrised lained, milliseid rahuliku päikeselise ilmaga kindlasti ei teki. "Keskmisele inimesele ei meeldiks see ilm, aga ma olen ülierutunud, sest nüüd on võimalikud sellised lained, mis muidu võimalikud ei ole."

Siiski on Martinsoni hinnangul Sydneys olukord pigem rahulik ja keerulisem on linnast eemal, avaramates kohtades tegutsevatel talumeestel. Linnainimesed pööravad tema sõnul üksnes aeg-ajalt telekalt silmad akna poole, et vaadata, kuidas aknatagune ilm uudistes kajastatuga klapib.

Ookeanil on lained kaheksa kuni kümne meetri kõrgused ning ähvardavad madalamad linnaosad üle ujutada. Kohalikud on valmis võimalikuks evakuatsiooniks. Sydney kõrvallinnas Dungogis on kolm inimest üleujutuse tõttu hukkunud.