Viis aastat tagasi oktoobris lahkus Eestist toona 20-aastane Linda, kes asus elama ja töötama Iirimaal. Ülikoolis teisel kursusel õppinud neiu tundis, et valitud eriala ei ole tema jaoks. Esialgu oli plaan võtta ülikoolist akadeemiline puhkus ning välismaal veeta üks aasta.

"Eestisse oma erialale jääda ei tundunud ahvatlev, mõte sellest tekitas depressiooni," kõneles Linda. Nüüd 25-aastane naine hakkas vaatama tööpakkumisi ning haaras võimalusest minna Iirimaale stjuuardessiks. Nüüdki on töö sama, kuigi teises firmas, ja ta on valikuga väga rahul.

Lisaks alustas Linda paar aastat tagasi Dublinis ülikooliõpinguid ja on seekord ka oma erialavalikus - psühholoogias - täiesti kindel. "Sellega oli kõik otsustatud," sõnas ta. Eesti ülikooliga sai leping juba mitu aastat varem lõpetatud ja võetud õppelaen korraga tagasi makstud.

"Ma arvan, et ma lihtsalt magasin Eestis oma võimaluse maha - koolivalikus on palju kinni," leiab Linda. Nüüd saab ta hariduse, millega võiks tööd teha ka Eestis, kuid kuna naisel on iirlasest elukaaslane, siis Iirimaast kuigi kaugele ta ilmselt ei koli.

"Mulle meeldib mu elu siin nii väga, et ei kujuta ette, et tuleks ära," rääkis Linda. Ainuke reaalne variant kolimiseks oleks tulevikus tema sõnul Inglismaa, sest seal oleks ka elukaaslasel hea. "Kui on välismaalasest abikaasa, siis tema jaoks oleks võimalused Eestis väga limiteeritud," kahtlustas Linda.

Kuigi nii elukaaslase kui ka iseenda pärast näeb naine oma tulevikku eelkõige Iirimaal, siis eesti keelt ta ei jäta. "Kui ükskord peaks lapsed tulema, siis neile õpetan eesti keelt," ütles Linda ja kinnitas kõhlemata, et tema lapsed tulevad kakskeelsed.

Palga ja elamiskulude suhe on Linda hinnangul Eestis ja Iirimaal suhteliselt sarnane, Iirimaal ehk veidi parem, kuid tema jaoks on küsimus pigem sisseelamises. Eestisse naastes tuleks justkui otsast peale alata. "Ma läksin vanuses, milles alustatakse elu ja ma alustasingi seda Iirimaal," sõnab ta.

Kuigi naise elu on Iirimaal, siis selle oluline osa on ka sõprade-sugulaste külaskäigud ja tema enda Eesti-visiidid, mille on soodsate otselendude tekkimine Tallinna ja Dublini vahele omakorda hulga lihtsamaks teinud.