"Minul on õnne olnud turvalises kohas kodus olla, aga me ei ela kaugel lennujaamast, kõik tuletõrjemasinad sõitsid siit üsna lähedalt mööda ja see müra oli siin päris kuuldav," rääkis Brüsselis elav Leonid.

Sireene on tema sõnul kuulda ka praegu, kuna üks haiglatest, kuhu lennujaamast kannatanuid toodi, on tema kodu lähedal, ja kiirabid sõidavad siiani edasi-tagasi. "Kui otsepilti telekast vaadata, siis on näha, et politsei tegutseb," sõnas Leonid. "Pinget on tunda, helikopterid tiirutavad."

Leonidi abikaasa pääses aga üsna napilt: ta läks hommikul tööle ning väljus Maalbeeki metroopeatuses. "Tal oli õnne samuti veidi varem, enne plahvatust, seal rongi pealt maha astuda. Tema on praegu kontoris kinni," rääkis Leonid, et kohe metroo sissepääsu juures asuv hoone on kinni ja keegi ei pääse sisse ega välja.

"Rahulikuks seda õhkkonda seal vist nimetada ei saa, kõik inimesed seal kontorihoones evakueeriti maja sisse ehk akendest eemale," kirjeldas Leonid. Nõnda püütakse tagada inimeste ohutus juhuks, kui peaks veel mõni plahvatus toimuma.

Samuti on paljud lapsed koolides kinni. "Pigem on see lapsevanematele keeruline," arvas mees, kes ise on praegu kahe haige lapsega kodus ja seetõttu üsna rahulik. "Kui ma oleks pidanud jooksma kooli lapsele järele, teadmata, mis olukord on, ma ei oleks praegu nii rahulik võib-olla."

Mehe üks tuttav oli hommikul ka lennujaamas, kuna läks tütart lennukile saatma. Õnneks olid nad plahvatustest aga veidi eemal. "Kui ma õigesti aru sain, siis üks pomm oli terminalis sees, aga teine sissepääsu juures, Starbucksi kohviku juures, üldalal," sõnas Leonid.

Juhtunu oli pigem üllatav

Terrorirünnakud on Leonidi sõnul seni tundunud talle kauged, seda ka pärast novembrikuiseid sündmusi Pariisis ja ka pärast haarangut Brüsselis möödunud nädalal, mil ta ise Belgias polnud. "Samas oleme elanud alateadlikus teadmises, et kunagi see pauk käib ka siin ära," nentis Leonid.

Ometi kui eelmisel reedel Pariisi terrorirünnakute korraldamises kahtlustatav Salah Abdeslam terrorismivastase reidi käigus Brüsselis Molenbeeki linnaosas tabati, ei kahtlustanud Leonid vasturünnakut, vaid tundis rõõmu ja kergendust, et mees kinni püüti.

"Nii et see pigem oli praegu üllatus," sõnas Leonid. "Samas kui ta kinni võeti, öeldi kohe ära, et tundub, et tema ja ta võrgustik kavatsesid Brüsselis midagi ette võtta. Kas see nüüd on nende inimeste kätetöö või mitte, ei tea," lisas mees.

Terroriohuhinnang on kogu Brüsselis tõstetud kõrgeimale võimalikule astmele, tasemele neli. Leonid märkis, et see tähendab, et kõik metrood ja lennujaamad pannakse kinni, ja avaldas lootust, et sellest on abi.

"Loodetavasti rohkem midagi ei juhtu, aga paljude jaoks on nädalavahetuse plaanid, pikad pühad, rikutud. Isegi pidime minema puhkusele, aga tundub, et see kõik jääb ära. Need, kes on juba ära lennanud, ei tea, kas tagasi saavad. Brüsseli list'is juba tuli ettepanek, et kõik, kes tahtsid Eestisse minna, pakime end autodesse ja sõidame Eestisse."

Brüsseli lennujaamas toimus täna kella kaheksa ajal kohaliku aja järgi kaks kõva plahvatust ning veel üks Maalbeeki metroojaamas. Belgia föderaalprokuratuur kinnitas, et kõik need olid terrorirünnakud ning Islamiriik on nende eest ka vastutuse võtnud. Lennujaamas on hukkunud vähemalt 14 ja ühes metroojaamas 20 inimest.