Delfiga ühendust võtnud Kuno teatas, et ega ta päriselt pronkssõduri peale pissida ei kavatsenud. „Ma ainult imiteerisin seda,” rääkis ta. „Avaldasin sel moel protesti sanktsioneerimata ürituse vastu. Tegin seda nii-öelda leina märgiks.”

Põhja prefektuuri pressiesindaja Timo Tarve ütles Delfile, et Kuno oli kaine.

Kuno ähvardust tõeliseks pidanud lätlane ja venelane tulid teda takistama. Lätlane andis mehel rusikaga vastu nägu, tekkis rüselus. Politsei pidas asjaosalised kinni ja toimetas jaoskonda.

„Põsk on kergelt punane,” kirjeldab Kuno vigastuse suurest. Löömise pärast tegi ta politseile ka avalduse.

Itimehena leiba teeniv Kuno ütles, et pole varem poliitilise aktiivsusega silma paistnud ning mõte pronkssõduri juures urineerimist imiteerida tuli talle pähe kohapeal.

Tõnismäele pronkssõduri juurde kogunenud paarsada vanemat meest ja naist ajasid aga enamjaolt rahulikult juttu ja panid samba juurde lilli ning küünlai. Viina ei joonud keegi. Keegi ei räusanud loosungeid, viibutanud rusikaid ega ähvardanud. Ohtralt oli kohal kaameraid, paljud neist Vene telejaamade logodega.

Politsei oli kolmapäeval kõrgendatud valmisolekus, et ära hoida võimalikke vahejuhtumeid ja takistada tavaks saanud viinajoomist pronkssõduri juures, aga Tõnismäele kogunenud veteranid ei ilmutanud ühtegi agressiivset kalduvust ega võtnud ka pudeleid välja.

Üritust jahutas üksjagu ka vihmane ilm.

Punaarmee veteranid soovisid esialgu korraldada Tallinnas aastapäeva puhul rongkäigu, kuid piirdusid viimaks kohtumisega Tõnismäel pronkssõduri juures.

Preester Vello Salo on soovitanud kuulutada 22. september rahvuslikuks leinapäevaks, mõtet on toetanud Isamaaliit.