Vaatlejate lähetuse korraldab Washingtonis asuv Ida-Euroopa Demokraatia Instituut koostöös Jaan Tõnissoni Instituudiga Eestis.

Kokku on see organisatsioon kutsunud ligi 200 vaatlejat Kesk- ja Ida Euroopast, kes on registreeritud rahvusvahelise julgeoleku- ja koostööorganisatsiooni keskvalimiskomisjoni poolt koostöös Ameerika Ühendriikide saatkonnaga Bakuus, ütles BNS-ile Eesti delegatsiooni juht ja presidendi rahvusvähemuste ümarlaua nõunik Jana Krimpe.

Peale Krimpe kuuluvad delegatsiooni valitsusasutusi, riigikogu, ajakirjandust ja mittetulundusühendusi esindavad Andrus Villem, Aimar Altosaar, Ilja Gorohhov, Eldar Efendijev, Tiiu Pohl, Aleksandr Šegedin, Teet Korsten, Anton Võlitok, Sergei Gorlatsh, Jüri Adams ja Ališer Velman.

Juba 1960. aastate lõpust alates Aserbaidžaani poliitikas keskset rolli etendanud Geidar Alijev loobus möödunud nädalal uuesti presidendiks kandideerimast ja soovitas valijail hääletada oma poja Ilhami poolt, kes on peaminister.

Alijevi tervis on halb olnud juba mitu aastat, aprillis aga varises ta teleesinemise ajal kaks korda kokku. Juulis sõitis ta ravile Türki ja sealt Ameerika Ühendriikidesse.