Kui tulevikus on kõrgharidusele raha jagamine otseselt seotud tulemustest, kaovad nii Tallinna Tehnikaülikool kui Eesti Põllumajandusülikool, lausus Koppel.

“Kui ühe lõpetanud magistri kohta hakatakse andma raha 1,5 bakalaureuse ja ühe magistri koolitamiseks, siis nii juhtub,” lausus teadusprorektor. “Ainult Tartu Ülikool jääb alles.”

Haridusminister Tõnis Lukase moodustatud komisjon tegi valitsusele ettepaneku, et iga kaitstud magistritöö pealt saab ülikool raha 1,5 bakalaureuse ja ühe magistri koolituseks. Need õppekohad oleks üliõpilasele tasuta, ülejäänud kohtadel õppimise eest saab ülikool küsida õppemaksu.

Koppel prognoosis, et uus rahastamisskeem seaks raskustesse insenerierialad.

“Metsatööstuse magistrandid ei suuda headele tööpakkumistele vastu panna ja neil jääb töö kaitsmata. Kuid nad ei lähe ära mitte viletsa õppe, vaid üleostmise tõttu,” lausus ta. “Osa erialasid võib seetõttu kaduda.”

Tallinna Pedagoogikaülikooli rektor Mart Arvisto näeb uues skeemis ohtu uutele erialadele, milles polegi veel jõutud magistritööde kaitsmiseni.

Haridusministeeriumi teaduse ja kõrghariduse osakonna juhataja Rein Vaikmäe kinnitas, et valitsus andis heakskiidu vaid üldsuundadele ning esialgu pole veel arve, kui palju riiklikke õppekohti alles jääb ja mitu ülikooli kaob.